Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след

...
Всяко тримесечие управляващите заедно с цигарените компании отчитат спад след
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета спря да расте

Всяко тримесечие ръководещите дружно с цигарените компании регистрират спад след спад на контрабандата на тютюневи произведения

© Надежда Чипева Темпът на нарастване на остатъка в консолидирания бюджет стопира през юли, излиза наяве от предварителните данни на Министерството на финансите. Така към края на седмия месец на годината размерът му остава на равнището от юни, или 3.25 милиарда лева (2.8% от прогнозния БВП), а единствено за юли бюджетното салдо е покрай уравновесено.

Вероятно през идващите месеци плюсът ще се стопи бързо, защото България би трябвало да преведе парите за покупката на американските изтребители F-16, чиято цена е към 2.2 милиарда лева Заради договорката за самолетите беше обновен и бюджет 2019, като дефицитът беше повишен до 2.43 милиарда лева, или 2.1% от Брутният вътрешен продукт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Откъде идва плюсът

Към юли приходите не престават да изпреварват разноските, демонстрират предварителните планове. Така постъпленията са изпълнени на 59% от годишния план, а разноските са на 49%. Тези данни не са изненадващи, доколкото нормално първата половина на годината е по-силна откъм доходи, до момента в който през втората наваксват разноските.

Постъпленията към юли нарастват с съвсем 3.4 милиарда лева по отношение на същия интервал на предходната година, като от тях 1.8 милиарда лева са от налози и осигуровки. Номиналния растеж на разноските по отношение на предишния юли е с към 2.1 милиарда лева, като от Министерството на финансите го изясняват главно с по-високите бюджетни заплати, индексацията на пенсиите и по-високи разноски за осигуровки. млн. лева " data-type= " interactive " >
Рязък скок на акциза

По-подробните данни за осъществяването на бюджета са към полугодието и те демонстрират внезапен скок на приходите от данък върху цигари и тютюневи произведения. Към юни приходите по това перо са с 32% повече на годишна база (номинално 372 млн. лева.), като от бранша изясняват това най-много с новите условия за опаковките и бандеролите. От средата на май тази година цигарите в цяла Европа към този момент се създават с код за следене. Това е предиздвикало фирмите да се презапасят с създадени преди 20 май опаковки, освободили са ги за ползване и са платили данък върху тях за най-малко три месеца напред. Затова и през лятото евентуално ще има по-малко събран индиректен налог. От пазара показват и още три аргументи - нарастването на цените на множеството компании от началото на годината, растеж на продажбите и намаляващ дял на незаконния пазар.

При останалите данъчни приходи се вижда, че темпото на нарастване на Данък добавена стойност от началото на годината се е забавило доста, както и че е доста евентуално приходните организации да не изпълнят заложените им проекти за приходи от налог дял, върху източника и мита.

Подобно на минали години касовото осъществяване на вложенията на страната изостава, като към полугодието разноските за вложения са под 10% от заложените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР