Всяко малко момиченце е виждало хубавите дрехи на майка си,

...
Всяко малко момиченце е виждало хубавите дрехи на майка си,
Коментари Харесай

Как мъжете популяризират обувките на високи токчета

Всяко малко момиченце е виждало хубавите облекла на майка си, гримовете ѝ и парфюмите. Любимо занятие беше да облечеш тази една майчина рокля, в която си се влюбила, да се намажеш с някое червило и да се чувстваш като модел, от някое изтънчено ревю. Но един подобен тоалет в никакъв случай не беше същински приключен, до момента в който не обуем високите токчета, които по този начин и не можеха добре да седят на дребните ни крайници. Дизайн по този начин изчистен и неудържим. И всяка една стъпка с такива обувки се чуваше отдалече, все едно да уведоми  наличието ни в стаята. Нещо толкоз малко и нищожно радваше детските ни сърца с вярата, че като пораснем и ние ще имаме токчета тъкмо като на мама. Винаги сме считали, че носенето на подобен тип обувки е женска работа, по този начин сме виждали от дребни. От години високите токчета са знак за грациозност и половост. Никога не сме се замисляли от кое място стартира тяхната история. Днес ще проследим по какъв начин тъкмо стартира тази по този начин красива, само че мъчителна мода.

Може би за изненада на мнозина – за първи път токчета са носели не дамите, а мъжете. Точно по този начин, мощният пол разпространява обувката в Европа. За първи път токът се следил измежду персийската конница още през 10 век. Носенето на обувки с ток осигурявали на крайници улеснение по време на яздене на кон, тъй като по този начин яздещият можел по – добре да сложи ходилото си на стремето. Впоследствие по този начин се зараждат и каубойските ботуши. 

През 17 век във Франция кралските особи се запалили по обувките с невисок ток, чиито дизайн бил въодушевен от персийските посланици в кралството. Те се харесали изключително на крал Луи Четиринадесети, който почнал стилната наклонност в Европа. Отначало единствено буржоазията имала достъп до такива обувки. само че в следствие модата почнала да се копира от простолюдието. С това, с цел да възвърнат силата си благородниците определили правила за височината на тока. В взаимозависимост от статуса на индивида била определяна дължината на тока, като най – ниският бил носен естествено от бедните. С времето през 18 век се определили и две разнообразни групи – мъжки и женски токчета. Докато токовете на дамите били по – тънки и нежни, грижливо украсявани с дантели и панделки, мъжете носели ботуши със относително по – пълен ток. 

До 60-те години на 18 век токчетата били един хубав аксесоар за младите дами и знак за мощ измежду мъжете. Обущарите непрекъснато измисляли нови дизайни, които да харесат на податливите на другите фешън трендове на времето купувачи. След Френската гражданска война, обаче токчетата били считани за прекомерно женствени и мъжете към този момент избягвали подобен тип обувка. Така високите токове почнали да се свързват доста повече с женското видимо възприятие за непрактичност и чудатост.

През 20 век бил взривът на токчетата. Заради Първата международна война почнали да се реализират интернационалните връзки и посредством фотоси и филми се разпространявали стилните трендове в международен мащаб. Красивите актриси, облечени в дълги рокли и техните елегантни високи токчета станали нормата за ежедневното облекло на американската жена. Токчетата в този момент били свързвани с изключение на с грациозност, само че и с професионализъм като в множеството женски униформи били включвани обувки с ток. За мъжете ботушите с лек ток станали знак за неустрашимост и военен дух.

С Втората международна война се разпространяват пинът моделите. Войниците постоянно се любували на техните фотоси и ги закачали по стените над леглата си. Стандартната пинъп фотография постоянно изисквала моделът да носи високи токчета и по този начин с изключение на грациозност те стават и знак на женската половост. 

Днес високите токчета са към момента толкоз красиви и съблазняващи, както постоянно, само че нови разкрития през 21 век карат хората да се замислят какво предизвикват обувките след дълго носене. Изследвания демонстрират, че след продължителна приложимост, токчетата предизвикват болки в краката, мазоли и мускулно-скелетни нарушавания. Особено високите токчета изкривяват ходилото в избрана неестествена позиция дълги часове, което след време се демонстрира и като болки в кръста. Популярността на обувката не се е трансформирала изключително, само че осъзнавайки рисковете, които предизвикват токчетата от ден на ден млади дами избират да ги заобикалят и да носят ниски обувки.

Практическите, които по – късно се трансформират в неуместни, високите токчета се е носели от мъже и дами. С стилните трендове се менял ползата към тях, само че в никакъв случай изцяло изчезвал. Дори със здравословните проблеми, които се появяват с многократното им носене те към момента са пожеланият избор за доста дами по света. 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР