Всяка втора сделка с жилище в големите градове и основно

...
Всяка втора сделка с жилище в големите градове и основно
Коментари Харесай

С готови пари се плаща всяка втора сделка за жилище

Всяка втора договорка с жилище в огромните градове и главно в София се заплаща напълно с подготвени пари, сочат наблюденията на имотните брокери.

В Пловдив повече от половината покупки се осъществят със лични средства, а във Варна делът е още по-висок и 63% от покупко-продажбите са осъществени без външно финансиране. Люба Атанасова от „ Имотека “, посочи за „ Сега “, че към 60% от сделките на жилища в огромните градове през предходната година са се осъществили с заеми, а останалите с подготвени пари на купувачите.

Някои клиенти с пари, насъбрани в чекмеджета, оферират на продавачите да им платят цялата цена на ръка, споделят други брокери. Такъв е казусът с мераклия да купи къща, оповестена за продажба за цена над половин милион евро, в един от баровските столични квартали в полите на Витоша. Той непосредствено споделил на брокера, до момента в който пътували за огледа, че има парите в жабката и може да заплати незабавно. Почти всички продавачи заобикалят сходни клиенти, тъй като няма да могат по-късно да потвърдят произхода на парите от договорката, която в такива случаи би трябвало да се изповяда по нереално ниска цена. Намират се обаче притежатели на парцели, които въпреки всичко желаят част от цената да им се заплати на ръка. За скъпите къщи край София става дума за стотина хиляди евро в торба или куфарче.

Според Даниела Грозева от „ Веда корект “ повода към момента да има хора, искащи да вършат покупко-продажби с пари в торби е ниската осведоменост за разпоредбите, които би трябвало да се съблюдават и безгрижие към рисковете от заплащане на ръка даже на част от цената. Тя разказа случай, при който страната запорирала активите на банкрутирала строителна компания, подписвала договорите за продажба по данъчна оценка, като останалите пари купувачите ги давали на ръка. За това и данъчните са поискали от новодомците да доплатят жилищата до действителната цена, (изчислена по експертни оценки), тъй като хората не са могли да потвърдят какъв брой са дали на ръка на банкрутиралия бизнесмен “, разясни брокерката. В случая става дума за така наречен „ Павлов иск “, обвързван с член 135 от Закон за задълженията и договорите. Продажбата на данъчна оценка към момента е обичан трик на някои продавачи на парцели, искащи да укриват доходи и надлежно да заобикалят заплащането на налози.

Вероятно и сходни случаи задържат страната ни на дъното по бистрота на имотния пазар в Европа. Той е избран като полупрозрачен в показател на консултантската компания JLL за 2022 година България заема 41-о място измежду 94 страни с оценка от 2,89 пункта по петобалната система. Колкото е по-ниска оценката, толкоз по-прозрачен е пазарът на парцели, и противоположното - при по-висока е по-непрозрачен. По-непрозрачни от българския пазар в Европа са единствено тези в Хърватия, Словения и Сърбия, които са сложени надлежно на 43-о, 50-о и 53-о място. Малта също е по-назад в класацията, с 62-о място. Англия е най-прозрачният заможен пазар в света с оценка от 1,25 пункта. В топ 10 попадат още Съединени американски щати, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия и Нова Зеландия.

Според Тихомир Цаков от „ Аристо “, изсветляването у нас не може да стане с магическа пръчка. „ Липсва ни зряла възраст на пазара и за прозрачността би трябвало да оказват помощ всички и продавачи и купувачи. Готовността да се заплащат налозите опира до манталитета ни. По-младите по-активно заявяват действителните цени на покупко-продажбите. За това и много време ще мине, до момента в който се промени мисленето на всеки от нас. Държавната от своя страна би трябвало да уточни статистиката на пазара, което ще помогне за изсветляването. Колкото повече и детайлна информация има, толкоз повече хората ще се преценяват с нея и това ще ориентира и купувачи и продавачите какви са действителните пазарни стойности “, разясни брокерът.

Наско Атанасов от „ Виктория инвест “, счита, че над 90% от покупко-продажбите се заплащат по банков път и на действителни цени. „ В останалите случаи става дума за селски парцели или сделки сред близки родственици в дребните обитаеми места. Причината да сме обратно в прозрачността, може би се дължи и на неналичието на правила за рекламирането на парцели и по тази причина уеб страниците са цялостни с подправени разгласи. Това може да се регламентира единствено със закон. На благосклонност няма да стане. Национално съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ) вкара проектозакон в последния парламент по тази тематика в Народното събрание, като задачата му е цялостна наредба на активността на посредническите организации. Предлага се рекламирането на парцела в Интернет да става единствено с експлицитното единодушие на притежателите. По този метод ще се понижи фрапантно и броят на подправените разгласи “, разясни той.

Изабела Клисарска от „ Явлена “ пък твърди, че в последните години бизнесът с недвижими парцели у нас е станал доста транспарантен и огромната част от покупко-продажбите се осъществят на действително контрактуваните стойности. Според нея изповядването на данъчна оценка към този момент е отживялост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР