Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино.

...
Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино.
Коментари Харесай

Лоши новини за любителите на виното: Цената му върви нагоре

Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино. Има обаче неприятна вест за тези, които го обичат. Оказва се, че и то към този момент се продава по-скъпо в магазините у нас. И това ще би трябвало да понесем, само че производителите въпреки всичко твърдят, че вършат всичко допустимо покачването да не е фрапантно и да не се стига до невъзможни цени, заяви NOVA. 
Лозята от дълго време са пусти, гроздето от дълго време е обрано и виното към този момент се пие, щедро тук-там. Цената му обаче тази година ще бъде по-висока спрямо предходната и това е по този начин поради повишаването на обособените първични материали. Но, положителната вест е, че България усъвършенства доста индикаторите си в износа към други страни. Повече вижте в репортажа.  
" Не виждам по какъв начин бихме могли да не повишим цените на крайният артикул на виното по рафтовете, защото последната година изключително, и цените на труда отидоха нагоре. Но най-нагоре отидоха цените на горивата, а те са нужни за тракторите, за превоза на готовата продукция. Електроенергията, бутилките се покачиха двойно, всички консумативи скочиха и няма по какъв начин да не се увеличи цената на виното ", твърди Никола Зикатанов, притежател на винарска маза.  
Очаква се покачването да бъде друго според от това ценовата категория на виното. 
Сред европейските страни Франция е водач в производството и износа на вино. Нови трендове обаче проправят път на различни питиета, а потреблението на вино бележи рекорден спад през последните години, още повече след Коронавирус и икономическата рецесия, заяви NOVA.
Подобно на доста новаторски хрумвания, които видяха бял свят, с помощта на рецесията с ковид, две години след началото на пандемията французин отвори първия в страната магазин за вино без алкохол.
„ Идеята ми пристигна още през 2020 година, по време на първия локдаун. Тогава стопирах да пия алкохол. Мотивацията да отворя личен подобен магазин се ускори, когато разбрах, че няма профилирани обекти за този тип питиета ”, споделя притежателят Огюстен Лабор.
Въпреки че доста французи остават скептични към безалкохолното вино, магазини като този на Огюстен набират все по-голяма известност.
През последните две години потреблението на вино във Франция е спаднала с 5%. Коронавирус пандемията, затворените питейни заведения и възбраните за събирания се оказаха основни фактори, а инфлацията и икономическата рецесия бръкнаха в допълнение в джоба на консуматори и производители. В съпоставяне с 2021 година, цената на виното е скочила приблизително с 20%.
„ Французите ще продължат да пият вино. Те обичат гастрономията и хубавите питиета. Тенденцята сега е към ограничение на количеството алкохол – ще се пие по-малко, само че по-качествено вино ", разяснява Микаел Наасила, специалист по проучванията на алкохолни зависимости.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР