Всяка жена, която е казала заветното Да, иска най- страхотната

...
Всяка жена, която е казала заветното Да, иска най- страхотната
Коментари Харесай

Елементите на българската сватба

Всяка жена, която е споделила заветното „ Да ”, желае най- страхотната женитба за всички времена. Когато стартира подготовката стартират отвред да се сипят препоръки и оферти по какъв начин да протече сватбеният ден. Най- постоянно обсъжданият въпрос е: " Кога и кой какво прави? "

Ако и вие се чувствате комплицирани, би трябвало с цялостна убеденост да си кажете с обичания, че тази женитба си е персонално ваша и ще вършиме по този начин, както сметнете за добре. Но в никакъв случай не е неприятно човек да се опре на традицията, тъй като точно тя сплотява поколенията, дава убеденост, че всичко върви, както е вървяло постоянно, а това е добър поръчител за безпрепятствено протичане на всичко.

Кои са детайлите на обичайна българска женитба, които може да имат районни особености, само че се резервират при всички тях. Да ги разгледаме по последователен ред:

Кумовете. Кумът у кумата е добре да са двойка, най- добре – към този момент женена, която със своята връзка подсигурява стабилността на брака на младоженците. Това е едно доста значимо решение, по тази причина към избраниците се отделя изключително внимание. Младоженецът и неговите другари отиват с бутилка алкохол да почетат кума и кумата. Там ги чака почерпка и доста смешки за идното събитие. От дома на кума процесията ( може и съпроводена с оркестър ) потегля към дома на булката. Кумата носи нейния букет.

Вземането на булката. Там оживлението е не по- малко. Близките й я подготвят за сватбата и се грижат за положителното й въодушевление. Когато се чуе групата на младоженеца, тя се скрива и стартира ритуалът по нейното отклоняване. Тук се прави друго – тя може да се „ купува ” с дребни алегорични суми, при всяка се пропуща младоженецът все по- близко. Може да му се задават въпроси за нея или за връзката им – обичано цвете, по кое време и по какъв начин са се срещнали и така нататък. А различен вид е младоженецът да дава обещания – да се грижи за нея, да носи пари у дома, да я обича, да бъде добър татко. След като двамата се видят и целунат, булката закичва кумовете и младоженеца, а кумата й дава букета. Бащата на булката извежда двойката като държи бяла забрадка, а те са хванали двата й края, предава кърпата на кума – знак на това, че предава отговорността за щастието на щерка си на различен. Така всички излизат, майката на булката излива менче с вода и здравец пред двойката, знак на шанса и здравето, когато излиза от бащиния си дома, вероятно играят хоро.

Граждански брак. Процесията в цялостен състав отива в ритуалната зала, където процедурата е авансово открита от длъжностното лице и двойката. След бракосъчетанието, подписването и изричането на първото „ Да ”, пред управляващите и закона, следват къса почерпка със сладкиши и фотоси. След подписването е моментът, когато някой би трябвало да изпревари и да настъпи другия – знак за превъзходство в брака. Младоженецът изнася булката на ръце от ритуалния дом на Общината или са хванати просто за ръце и ги засипват листенца от цветя, жито или тези дребни шансове от паричка, бонбон и жито.

Църковен брак. Ако двойката желае, може да се бракосъчетае и пред Бог. Там също авансово е уговорено какво се прави. Задължителните детайли са: златните корони, белите свещи, отпиването от чаши с вино и трикратно циркулиране към ритуалната маса. На излизане младоженецът може отново да изнесе булката на ръце и да ги посипват късметчета. Правят се фотоси наложително.

Ресторант. Повечето огромни заведения за хранене, в които постоянно се проведат сватби, имат открито лице, което да води сватбата. А това може да е представител и на сватбената организация – всичко е въпрос на спогодба, тъй че младоженецът и булката да са удовлетворени и да знаят какво следва.

В ресторанта е същинската забава, по тази причина там има и най- доста традиции. Но всичко протича доста самостоятелно, някои желаят „ цялостна стратегия ”, други избират по- малко сюжет и повече непринудена забава.


Когато младоженците влязат, те пристъпват по бяла пътека, обсипана с цветя и булката рита менче, в което има вода и две цветя – бяло ( за момиче ) и алено ( за момче ). Което цвете излезе въобще или преди другото, такова ще е щастието им с децата. На някои места тук е моментът свекървата да зареди първо булката, след това младоженеца. На други – това се прави от питата, която разчупват двамата. Трябва да прецените, какъв брой погачи ще ви трябват.

Първото хоро е водено от кума и то се играе пред двойката. После кумът държи тирада, която би трябвало да е къса, смешна и трогваща най-после. Не звучи елементарно, нали? След умилителния миг, следва първият сватбен танц. Тук също се действа по друг метод – булката и младоженецът танцуват на обичаната си ария, след малко време се причисляват и кумовете, а след това бащата танцува с щерка си, синът – с майка си или дъщерята със свекъра, а синът – с тъщата. На други места след първия сватбен танц младоженците играят ръченица, с цел да покажат, че ще тачат традициите. Ръченицата може да премине в танц за пред кума и кумата. Този танц се играе от по- положителни танцьори, представители на двете фамилии. Те се състезават пред кумовете, с цел да покажат коя жила, кой жанр е по- мощният. Който победи, такова дете ще е първото в фамилията. Всичко зависи от това, какъв брой национална музика желаете в сватбата.

Като си починат малко, следва ритуалът по разчупване на питата. Двамата се обръщат с тил един към различен и хващат питата над главите си. В който остане по- огромното парче, той ще управлява фамилията. Свекървата взима от парчето на сина си залък и зарежда снахата със залък топнат в мед – дава своята благословия и демонстрира положителни планове към снахата. От нейното парче зарежда и сина си. Ритуалът е съпроводен с благословии, наричания и доста страсти.

Напоследък стана съвременно след този миг да се организират разнообразни игри, в които се изпитват възприятията на двамата или просто за веселба на гостите. Не прекалявайте с тях.

Поздрави към гостите и събиране на подаръците. Специално време се отделя и на обиколката на двойката по масите, когато те получават благопожелание и дарове, подвигат се тостове и те от своя страна подаряват дребни подаръчета на всеки посетител. Това може да трае час или два. Необходимо е да има помощници, нормално шаферки, които да държат цветята, подаръците и така нататък

Моментът с хвърлянето на букета е също по- съвременен, само че е станал част от традицията. Булката се обръща с тил към необвързаните си гостенки и хвърля букета към тях. Която го хване първа – тя ще е идната младоженка. Жартиерът не е част от традицията и доста хора го намират искрено непристоен. Но смисълът е същият за необвързаните мъже, както букетът – за дамите.

Последният детайл от сватбата е разрязването на тортата. Подаването на парче към другия и по този начин към всеки посетител. Може първото парче младоженците да подадат на двойка, която желаят скоро да се ожени или това се чака.

Всяка женитба може да протече доста друго. Има сватби, на които оркестърът е единствено показан от дудук, барабан и певица. Има такива, на които не се играят никакви игри, и такива, на които те са много пиперливи. Не забравяйте, че всичко зависи напълно от вас и не е належащо да се преценявате с който и да е. Вашата женитба отразява единствено вас самите – не упованията на родителите или вижданията на всякакви DJ – водещи и старомодни разбирания.

Традиционно никога не е синоним на старомодно и изтъркано. Зависи какво влагате в понятието. Би било добре да заложите на добър фотограф, който има опит със сватби и прелестно място за празнуване, което да подсигурява добра музика и кухня. Другото е въпрос на усет.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР