Всяка година в България се увеличава броят на децата със

...
Всяка година в България се увеличава броят на децата със
Коментари Харесай

Над 27 000 деца в България имат специални образователни потребности

Всяка година в България се усилва броят на децата със специфични просветителни потребности , регистрират от просветното министерство. Става дума за възпитаници със усложнения в образованието и дефицити в развиването. Много от тези деца остават без поддръжка , поради неналичието на ресурсни учители и финансова помощ от страната, оповестява.

Децата със специфични просветителни потребности се усилват и през актуалната образователна година са над 27 000. Липсата на квалифицирани експерти продължава да е главен проблем. За цялата страна те са малко над 5 500 - като са съсредоточени най-много в огромните градове. Така хиляди деца със СОП не съумяват да завършат наложителното образование до 16-годишна възраст, демонстрира разбор на администрацията на националния омбудсман Диана Ковачева. Причината - малко от тях имат опцията за спомагателна поддръжка от помощници на учителя, поради липса на финансови средства.

Всяка седмица Силвия и синът ѝ Калоян идват в ресурсния център в столицата, където детето с диагноза аутизъм посещава сензорна терапия. „ Той стартира да играе с децата към него, а преди се притесняваше. Започна да става по-общителен. Преди не искаше да приказва, в този момент стартира да се отпуска да диалект и ”, сподели тя.

В ресурсния център в София обаче към този момент не съумяват да поемат потребностите на всички деца като Калоян. Част от тях остават без безвъзмездна поддръжка отвън учебно заведение. Според шефа на Центъра решението е в нови фрагменти и разширение на материалната база.

„ Да се приоритизира научното направление „ Педагогика ”, да има повече студенти с такава устременост. Специално в София имаме стажантска стратегия – към този момент няколко години привличаме студенти, които са 3 и 4 курс да работят при нас на повърхностен работен ден и по-късно една част от тях остават на непрекъсната работа ”, сподели Калоян Дамянов.

Анализ на омбудсмана демонстрира, че 10 000 деца със СОП и с увреждания са отвън просветителната система, 70% от детските градини и учебните заведения нямат построена налична среда, учителите са неподготвени за работа със специфични деца в обща класна стая. Специалистите приканват за незабавни ограничения, с цел да се усъвършенства средата и тези деца да намерят поддръжка.

„ Да бъдат основани пространства в учебните заведения и в детските градини , в които тези деца да влизат. Да бъдат приспособени пособия, учебници за потребностите на тези деца, те да имат повече часове в учебно заведение, с цел да могат фактически да бъдат част от просветителната система ”, прикани и националният омбудсман Диана Ковачева.

Стъпка към смяна към този момент е направена , съобщи просветителният министър. От следващата година бюджетът за приобщаващо обучение е повишен със 7%, а задачата - откриване на повече работни места за психолози и логопеди.

„ През последните години огромна част от учебните заведения се ориентират към образуване на свои ресурсни екипи в самото учебно заведение , които да работят с децата със СОП. Но към момента съществуват и такива, които употребяват експертите от районните центрове. Може би през идната година една от главните задания във от ден на ден учебни заведения да се разкриват места за подобен вид експерти ”, сподели Галин Цоков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР