Всяка година увеличаваме читателите си, почти половината от тях –

...
Всяка година увеличаваме читателите си, почти половината от тях –
Коментари Харесай

Столична библиотека на 89 години: Всяка година увеличаваме читателите си


Всяка година усилваме читателите си, съвсем половината от тях – към 49% са младежи. Това сподели шефът на столична библиотека Юлия Цинзова, в деня на 89-ата годишнина на културната институция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цинзова уточни, че през последните няколко години Столична библиотека отбелязва своите годишнини, първо, тъй като е една от най-старите и емблематични културни институции в София, основана 1928 година и тъй като през годините тя е събирала, съхранявала, опазвала, и сега и цифровизира голям хартиен запас, голяма книжовна памет – в действителност книжовната памет на София.

На тази дата те се пробват да покажат част от архивите си, от редките и скъпите издания. „ Това е мотив първо да кажем - ние имаме триумфи. Данните демонстрират, че през последните години нашите читатели се усилват, към този момент са 46 000, имаме към 550 000 визити годишно и към половин милион заети книги за четене от Столична библиотека в домовете на софиянци “, сподели тя и уточни и цифров център, информативен център и други

За това дали хората четат повече, тя сподели, че самите те са били сюрпризирани. „ След един въпреки всичко нескончаем интервал на спад или застой в развиването на читателските ползи и на читателската публика през последните години има засилен интерес към четеното. Ние всяка година усилваме читателите си, още по-добър е резултатът със заетите книги и то без значение от това, че те употребяват и нашите платформи цифровите ни платформи, електронните ни бази. Едновременно се развиват и процесът на четене на книги и прилагане на цифрови и електронни запаси. Всяка година усилваме читателите си в действителност. Важно е, че съвсем половината от тях – към 49% към този момент са младежи “, сподели шефът.

Тя означи, че към този момент 20 дни са с Библиобуса си в учебните заведения на София. Посетили са 20 учебни заведения и единствено за 20 дни към този момент имат към 1000 деца и възпитаници записани за читатели за столична библиотека. Обиколките с него не престават.
 Директорът на столична библиотека Юлия Цинзова Директорът на столична библиотека Юлия Цинзова / БГНЕС
Библиотеката на София отваря вратите си за всички софиянци и посетители на столицата с поредност от събития.

Едно от тях е галерия „ Колекции от персоналните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев “. Изложбата показва скъпи издания от дарителски сбирки на Столична библиотека. Включени са 47 редки книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски завършени книги, издания-библиографска необичайност, книги с подписи и посвещения. Ще видите първото издание на „ Жестокия пръстен “ на Гео Милев от 1920 г.; Монография от Николай Райнов "Графиката на Николай Павлович" от 1924 година с посвещение на приятеля му В. Пундев; Юбилеен алманах на Ив. Вазов – 1870-1920 с автограф на поета и „ Под сенките на облаците “ от П. Яворов с посвещение на Кирил Христов от 1910 година Изложбата показва и ролята на донорите във образуването на сбирките от редки и скъпи издания на Столична библиотека.

„ Показваме доста дребна част от сбирките, които в течение на годините са постъпвали като подаяние за Столична библиотека “, сподели Ана Анастасова шеф Сектор "Краезнание и книжовно наследство". Тя описа, че има доста забавни заглавия, доста забавни първи издания, книги, които са с доста положително полиграфическо оформление.

Музика от грамофон звучи в залата, където е изложбата „ Картини от грамофона “. Великите композитори срещат великите художници в галерия от грамофонни плочи. „ Библиотеката от много време към този момент има процедура да демонстрира своите фондове, които в действителност не са единствено от книги. Този път сме извадили един фонд, който по принцип не е предопределен за изложбената зала, по-скоро за звукозаписното студио, само че сме го сложили таман тук в една друга светлина. Грамофонните плочи като обект на образното техните обложки, които показват действителни творби на изобразителното изкуство и се надяваме феновете да могат да ги видят в една друга обстановка, по-скоро като репрезентация на изобразителното изкуство “, сподели Николета Гологанова от отдел „ Изкуство “ към Столична библиотека.

Колекцията от винилови музикални носители в бранш „ Изкуство “ наброява над 9 хиляди и е събирана в продължение на повече от 50 години. В изложбата са включени към 80 грамофонни плочи, издадени през 70-те – 80-те години на предишния век. Експозицията е формирана от плочи на немското издателство ETERNA, профилирано в издаването на класическа музика. За оформлението на винилите са употребявани творби от известни художници.

Секторите и филиалите на Столична библиотека посрещат софиянци със свои стратегии. Всички искащи могат да получат безвъзмездни едногодишни читателски карти. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР