Всяка година сценарият около приема в детските ясли и градини

...
Всяка година сценарият около приема в детските ясли и градини
Коментари Харесай

Родители излизат отново на протестират заради липсата на места в детските градини

Всяка година сюжетът към приема в детските ясли и градини в София е еднакъв. Местата постоянно не доближават, а отговорни за това все по този начин няма.

И тази година обстановката със свободните места в детските заведения също не е цветуща. Само преди няколко дни зам.-кметът на София Тодор Чобанов призна, че следва първото есенно класиране за детските градини и максимален дефицит тук-там има в яслената възраст. По негови думи това са към 5000 - 6000 чакащи деца.

Осигурените места от Столичната община за класирането, което ще се организира на 29 август, са към 3000. Както се споделя "Честито на печелившите " и да им е яка гърбината на фамилиите, чиито деца ще останат отвън системата и ще би трябвало да заплащат най-малко 500 лв. за частна детска градина или да не работят.

„ На 29 август ще излезе първо настоящо класиране за отпуснатите спомагателни места за децата в детските градини в столицата и родителите са извънредно гневни, тъй като се оказва, че местата не са толкоз, колкото обещаваше Столичната община, а са места, взети от тези за деца с хронични болести и специфични просветителни потребности ", разяснява пред БНР Ива Йосифова-Такева, родител.

Тя посочи, че спомагателните места от класирането са 3000, само че от тях 1500 са места в 3 и 4 група – предучилищни. "Те не са места в детски градини, това са места в учебни заведения и то най-вече в полудневни групи “, изясни Такева.

Във връзка с информацията, че в някои групи ще се усили броят на децата, тя уточни, че това е нормативно нарушаване на Наредбата за финансирането, съгласно която децата в градинска група би трябвало да са 25. „ Всички родители с признати деца са срещу това увеличение на групите ", безапелационна е недоволната майка.

Именно поради това родителите ще излязат още веднъж на митинг на 14 септември. Този път под наслов „ Ваучер за неприетите, въздух за признатите “.

Още на първия митинг, който се организира на 1 юни, главното искане на протестиращите бе ясно - всички деца, които не са признати в държавно детско заведение и места за тях липсват, да получат ваучери за посещаване на различно заведение като частни градини, наставнически кооперативи и детски центрове. Тогава зам.-кметът Чобанов съобщи, че отплата под формата на парични ваучери за неприетите деца не е допустима. И разясни, че общината не разполага с такива средства и няма по какъв начин да ги даде, тъй като те са доста лимитирани и се влагат в построяването на нови обекти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР