Всяка година Spotify прави класацията на най-популярните албуми, песни и

...
Всяка година Spotify прави класацията на най-популярните албуми, песни и
Коментари Харесай

Най-слушаните песни за годината в Spotify - от 2012 до 2022 г.

Всяка година Spotify прави класацията на най-популярните албуми, песни и реализатори в стрийминг платформата си.

В листата участва и парчето, което е слушано най-вече пъти по време на съответната година. Интересното е, че постоянно музикантите с най-вече почитатели може да не съответстват с песента, която дефинира усета на потребителите.

Как се променяха желанията на клиентите на Spotify в последните 10 години?

2012 година - Somebody That I Used to Know - Gotye feat. Kimbra

Няма по какъв начин да не си спомняте ритъма на това парче - композицията употребява обикновен от песента на Луиз Бонфа " Seville ", а в стила на Gotye може да се открие и въздействието на Стинг, Питър Гейбриъл и Bon Iver. Somebody That I Used to Knowзаслужи две награди Grammy - в това число за запис на годината.

2013 година - Can`t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis

Песента излиза още през 2011 година, само че набира известност едвам 1-2 години по-късно, изключително с помощта на клипа, режисиран от Райън Люис - с две награди от MTV за най-хубаво хипхоп видео и най-хубаво операторско майстерство.

2014 година - Happy - Pharrell Williams

Фарел Уилямс не съумя да изпревари Ед Шийрън като най-слушан музикант през 2014, само че песента " Happy " си завоюва първо място по брой слушания през цялата година - " Happy " беше част и от саундтрака на анимацията " Despicable Me 2 ". Благодарение на нея Фарел завоюва две награди Grammy за най-хубаво солово поп осъществяване и най-хубав клип.

2015 година - Lean On - Major Lazer feat. MØ & DJ Snake

Една от песните, които незабавно връща мемоари за лято 2015, стана най-слушаната в световен мащаб в Spotify. A през ноември 2015 година се качва на 1-во място като най-стриймвана ария на всички времена (макар че към този момент не държи първенството).

2016 година - One Dance - Drake

През 2016 година Дрейк се класира за повторно отпред на класацията на Spotify за най-слушани музиканти, а песента му One Dance оглавява листата за най-стриймваните песни на годината в света.

2017 година - Shape of You - Ed Sheeran

С над 3.3 милиарда слушания в Spotify това не просто е песента на 2017, а е най-стриймваната ария в платформата за всички времена. " Shape of You " е и първото парче на Ед Шийрън, което стига до 1-во място в Billboard 100.

2018 година - God`s Plan - Drake

И още веднъж е ред за Дрейк - " God`s Plan " има четири диамантени върха за продажби на повече от 10 милиона екземпляра в Бразилия, Канада, Франция и Съединени американски щати.

2019 година - Señorita - Camilla Cabello & Shawn Mendes

Втората колаборация на Камила Кабейо и Шон Мендес навъртя над 1 милиарда стриймвания в Spotify единствено за една година. Señorita завоюва и награди за най-хубав дует и най-хубаво операторско майсторство за клипа си на премиите на MTV.

2020 година - Blinding Lights - The Weeknd

Песента на The Weeknd е на второ място във безконечната ранглиста на Spotify за най-слушани осъществявания с към 3.312 милиарда стриймвания. Изненадващо - The Weeknd не получи нито една номинация за Grammy макар сполучливата си 2020 година Това го предизвика да упрекна премиите в корупция.

2021 година - Drivers License - Olivia Rodrigo

Дебютният сингъл на Оливия Родриго беше една от най-успешните песни за 2021 година и стигна до No.1 в класацията на Spotify. Само за 8 дни песента събира 100 милиона слушания в платформата. Родриго има Grammy за най-хубаво солово поп осъществяване.

2022 година - As It Was - Harry Styles

Водещият сингъл от Harry`s House се задържа 15 седмици преди всичко в Billboard Hot 100, което го прави рекордьор за ария от английски изпълнител
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР