Транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) заседава извънредно заради

...
Транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) заседава извънредно заради
Коментари Харесай

Комисията по транспорт в СОС заседава извънредно заради организацията на движение в центъра на София

Транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) заседава изключително поради реорганизацията на придвижването в центъра на София.

Заседанието е свикано от Иван Таков от Българска социалистическа партия, който е ръководител на комисията. В началото на месеца той прикани реорганизацията да бъде спряна.

Проектът не е нов. Изграждането на бус лента на „ Патриарх Евтимий “ е заложено още през 2011 година, когато София се ръководи от ГЕРБ. Сега обаче на митингите на жители в региона се появяват и политици от ГЕРБ, които подлагат на критика цялостния план.

Европейския център за транспортни политики, заяви завежда дело против Столичната община поради решението.

Кметът на София Васил Терзиев отбрани решението за новата организация на придвижване в центъра на София.

" Застанал съм зад това решение и имам вяра в целесъобразността на този план. Чуваме хората за паркоместата и търсим решение. Ако падне, ще осъществим решението на съда и ще създадем смяна, " споделя Терзиев пред БНР.

Районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков разкритикува дейностите на Столичната община към измененията в схемата за придвижване и паркиране на бул. " Патриарх Евтимий ", " Витоша " и " Фритьоф Нансен ".

разгласява позиция, в която показва неодобрение от неналичието на авансово публично разискване на плана и вземане предвид на администрацията с " обоснованите оферти на жителите ".

Той се разграничава и от това, че общината прави реорганизацията, без авансово да са обезпечени обезщетителни паркоместа за жителите на центъра, където и до момента заплащат годишна такса за " Синя зона ", без да имат обезпечено място в претрупания с коли регион.

" Нищо хубаво не може да се случи, в случай че не се намерения авансово за законния интерес на директно засегнатите, от които се чака да платят цената, “ споделя още Трайчо Трайков.

Той акцентира, че несъгласието му в тази ситуация не е обвързвано толкоз със самия план за промени в придвижването, колкото с неприятната връзка и липса на обмисляне. Един от образците, който той дава, е, че е научил за съвещанието на Комисията по превоз в СОС от медиите, вместо от съветниците.

Проблемът е в това, че администрацията на Столичната община има пълномощия да разчертае новите паркоместа, велоалеи и бусленти, както и да промени посоката на придвижване по " Фритьоф Нансен ", само че отговорността за обезщетителните паркоместа или въвеждането на платена зона в центъра през уикенда е в пълномощията на Столичния общински съвет - а в него няма единодушие по предлаганите ограничения. ПП-ДБ-Спаси София нямат болшинство и не управляват Транспортната комисия (тя се управлява от Иван Таков).

Темата за актуализация на разпоредбите за платеното паркиране в центъра на София оказа е пленник на идните избори – защото никой не желае да прави сходни промени директно преди избор.

Сред концепциите са удължение на работното време на " Синя зона " в центъра, въвеждане на така наречен алена зона единствено за живеещите в региона, както и въвеждане на платено паркиране в неделя.

В сряда пред " Булевард България " зам.-кметът по превоза разгласи, че се " надява до края на годината да се събере поддръжка в СОС за актуализация на разпоредбите за паркиране ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР