Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинкиОткъде идва този

...
Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинкиОткъде идва този
Коментари Харесай

Свети Валентин – лудо празнуване без задръжки

Всяка година се изпращат към 1 милиард валентинки

Откъде идва този празник, който небрежно навлезе в българската традиция и по разноски и значимост е на път да се подреди незабавно след Коледа и Великден?

Кой е Свети Валентин?

Свети Валентин е светец-мъченик, който се празнува в Католическата черква. Роден е в град Терни, Италия, на към 100 км от Рим, през 175 година През 197 година става първият свещеник на града. Животът на свети Валентин от историческа позиция обаче не е обяснен. Празникът е основан през 496 година от папа Геласий I, който включва Валентин измежду тези, " чиито имена се помнят с почитание от хората, само че чиито каузи знае единствено Бог ". Най-вероятно папа Геласий I е желал да размени езическия празник Луперкалия с празника на Свети Валентин. Той се е чествал на 15 февруари и се е характеризирал с диво забавление, което намерено се е противопоставяло на християнския морал и концепцията за християнска обич.



По улиците на Рим шествали паради на голи мъже и дами, а в разгара на празника дамите непринудено се подлагали на бичуване от група голи младежи, поклонници на господ Луперк. Те вярвали, че по този метод ще се снабдят с изобилие.



Свети Валентин (с алената пелерина вдясно) кръщава света Луцила

Папа Геласий I реалокира празника на Свети Валентин на 14 февруари, денят, в който се счита, че е умрял през 211 година Тази традиция е публикувана от бенедиктински монаси, които са пазители на черква, отдадена на светеца в Терни. Те я вкарват първо в своите манастири в цяла Италия, а по-късно във Франция и Англия. Днес Католическата черква празнува празника на светите братя Кирил и Методий на същия ден, който се счита за по-значим. Въпреки това доста хора към момента честват Деня на влюбените като всемирски празник на любовта и романтиката.

Защо е светец на влюбените?

Свети Валентин е считан за настойник на влюбените или " светец на любовта ", тъй като благославя брака на римския легионер Сабиниан и младата християнка Серафия. По това време на младите бойци не е било позволено да се женят от император Клавдий II, който вярвал, че от неженените мъже стават по-добри бойци. Според легендата свети Валентин скрито сключвал бракове за влюбени, чиито родители не одобрявали любовта им.

В англосаксонските страни съществува легенда, съгласно която Свети Валентин бил хвърлен в пандиза и наказан на гибел поради християнската си религия. Там той се влюбил в дъщерята на началника на пандиза и в деня на изтезанието си ѝ изпратил любовно писмо, подписано с " твоя Валентин ". Оттук идва и традицията на картичките за Деня на влюбените.

Друга легенда гласи, че Свети Валентин постоянно давал цветя от градината си на младежите, които го посещавали. Любовта сред двама от тези младежи била толкоз мощна, че по техния образец стотици двойки идвали от близо и надалеч, с цел да получат благословията на светеца. Единствената черква в света, отдадена на Свети Валентин, се намира в италианския град Терни.

Кога Свети Валентин се трансформира в комерсиален празник?

Денят на влюбените стартира да се чества в Англия в средата на XVIII век. Хората изпращали бонбони и картички, украсени с цветя, гълъби и изображения на Купидон. С течение на времето отпечатаните картички изместват ръчно написаните. През 1913 година Hallmark Cards в Канзас Сити стартира всеобщо произвеждане на картички за Деня на влюбените. Всяка година се изпращат към 1 милиард валентинки. След Коледа това е втората по величина замяна на картички през годината.



Друга традиция е подаряването на рози, които са били обичаните цветя на Венера, римската богиня на любовта. Розите са знак на пристрастеността и романтиката. Тази година над 50 млн. рози се подаряват за Свети Валентин в целия свят. Въпреки че не всички ще получат картички, цветя или дарове, един младеж взема решение казуса, като купува 900 карамфила и ги подарява на всички девойки в учебно заведение. Но не забравяйте, че любовта не е възприятие, което се демонстрира един път годишно. Използвайте всеки комфортен миг, с цел да кажете на обичания си човек, че го обичате. Има доста способи. Един от тях е просто да кажете " Обичам те ".

Любовта е на всички места... Няма по-голямо благополучие от това да обичаш и да си обичан. Просто му се наслаждавайте.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ВЛЮБЕНИ!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР