Всяка година около Коледа десетки и хиляди хора от цял

...
Всяка година около Коледа десетки и хиляди хора от цял
Коментари Харесай

В Япония : Исус Христос е погребан тук

Всяка година към Коледа десетки и хиляди хора от целия свят отиват в Йерусалим, с цел да се поклонят на гроба на Исус Христос. Сред тях не са доста представителите на християнските общности в Япония. Главната причина за това е, че почитателите на Исус Христос в Острова на изгряващото слънце считат, че Спаситея е заровен при тях. По-точно - същинската гробница на Исус се намира в северната част на остров Хоншу в префектура Аомори, село Шинго.

Всичко стартира през 1935 година, когато историкът Такеноучи Кийомаро открива надгробен камък в селското гробище в село Шинго с надпис „ Исус Христос, създател на семейството Такеноучи “. Гробът не е зарязан. В селото живеят представители на родовете Такеноучи и Савагучи, също считани за потомци на Христос.

Кланът Савагучи води фамилна хроника - „ Заветът на Есукирисуто " (Исус Христос), която споделя за ориста на създателя на клана. Летописът е на повече от 200 години, само че съгласно главата на клана това е лист от по-ранен документ. Според документа Исус за първи път е пристигнал в Япония на млада възраст и е изучавал свещено познание в продължение на 12 години. Библията не споделя от кое място Исус е придобил знанията си. Младите му години - умишлено или не, са празно място за християнските биографи. Но в „ Японския завет” е разказано в детайли по какъв начин Христос прекарва 11 години в провинция Ечу, където учи японска просвета, език, литература, философия под управлението на отдаден нравствен преподавател.

На 30-годишна възраст Исус се завръща в Юдея, където учението му е отхвърлено, а самият Той е наказан на гибел. Смъртта на кръста обаче е призната от по-малкия брат на Исус - Исукири, който непринудено заема мястото на Христос. Самият Исус дружно с няколко възпитаници съумява да избяга. Прекосява Сибир за 4 години пътешествие, стигна до Аляска по вода и оттова отплава на транспортен съд за Япония. Установява се в село Хераи (сега част от Шинго) и се дами за японка, която му ражда три дъщери. Живееше порядъчен живот, умира на 106-годишна възраст.

Въпреки тази удивителна история в селото няма нито един християнин. Потомците на Христос от клановете Савагучи и Такеноучи са последователи на обичайния шинтонизъм в Япония и почитат Исус като създател на клана. Нищо повече.
Такеноучи отбелязва чудноват бит измежду жителите: да нарисуват кръст на челото на новородените и да украсяват люлките на бебета с кръст. Така жителите на Шинго пазят децата си от похищенията на зли духове. Може би този чудноват бит е всичко, което е останало в селото от учението на техния предшественик.



Село Шинго не е единственото различно място за заравяне на Христос. Само в Йерусалим има два гроба на Спасителя, без да се брои „ служебното лице " в църквата „ Гроб Господен ". „ Гроб “ има и в индийския щат Кашмир. Съществува версия за заравяне на Исус във Франция. Така че японското заравяне не е нещо особено.

Средно 10 000 християни от цяла Япония посещават Шинго всяка година за Коледа. Повече от 40 000 души посещават селото през цялата година. Сред тях има както същински поклонници, по този начин и просто любопитни туристи.

Днес на гроба е повдигнат кръст, към него е направена ограда. Наблизо е различен гроб, също белязан с кръст, в който съгласно легендата Исус заровил ухото на екзекутирания брат и косата на майка му Мария. В селото има и дребен музей.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР