На 2 юни 2024 г. китайски космически кораб леко докосна

...
На 2 юни 2024 г. китайски космически кораб леко докосна
Коментари Харесай

Китайски кораб кацна на обратната страна на Луната

На 2 юни 2024 година китайски галактически транспортен съд леко докосна повърхността на противоположната страна на Луната в един от най-слабо проучените и мистериозни райони - басейна на Южния полюс-Ейткен.

Спускаемият модул, изпратен като част от шестата задача на програмата Chang`e, кацна в 6:23 сутринта пекинско време. Космическата стратегия, кръстена на китайската богиня на луната, изпраща задача за събиране на проби от лунна почва за повторно. Това е продължение на задачата Chang`e 5 от 2020 година

Събирането на проби от противоположната страна на Луната не е просто теоретичен опит, а стъпка към разбирането на геоложкото и минералогично многообразие на естествения сателит на Земята. Използвайки механична ръка и бормашина, спускаемият уред възнамерява да извлече до два кг материал, който по-късно ще бъде изпратен назад на Земята за обстоен разбор.

Китайската галактическа стратегия, която потвърждава своята успеваемост посредством основаването на лична орбитална станция и осъществяването на постоянни задачи с екипаж, продължава да уголемява хоризонти си. Полетите до противоположната страна на Луната са изключително сложни заради неналичието на директна връзка със Земята, което постанова потреблението на релеен сателит.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР