Всяка година на 26 април Украйна и светът си спомнят

...
Всяка година на 26 април Украйна и светът си спомнят
Коментари Харесай

След 37 години АЕЦ „Чернобил“ отново е застрашена, но днес от руската агресия

Всяка година на 26 април Украйна и светът си спомнят за нещастието в нуклеарната централа „ Чернобил “ и за подвига на ликвидаторите на повредата. Оттогава са минали 37 години, само че нуклеарната заплаха не е изчезнала. Чернобил още веднъж е застрашен от злополука – този път от съветските нашественици.

Това разяснява РБК-Украйна.

Аварията в Чернобилската атомна електроцентрала става през нощта на 26 април 1986 година по време на планувани проби на четвърти блок. Пренапрежение в зареждането е последвано от детонация, която унищожава нуклеарния реактор и провокира огромен пожар.

Във въздуха се издига облак от радиоактивни субстанции, който покрива огромни елементи от Украйна, Беларус, както и елементи от Русия и Европа. Според Международната канара за нуклеарни събития (INES) на повредата в Чернобилската атомна електроцентрала е присвоена най-високата – 7-ма степен на заплаха.

Сериозността на злополуката обаче не е известна незабавно. В първите дни руските ръководители се пробват да скрият повредата освен от другите страни, само че и от жителите на Съюз на съветските социалистически републики.

Евакуацията на Припят, най-близкия град до епицентъра на гърмежа, е оповестена едвам ден по-късно. След това, три дни по-късно, от рисковата зона са евакуирани жителите на обитаеми места, намиращи се на 10 км от мястото на повредата. В Киев, който беше обиден от облак радиоактивен прахуляк, се организираха всеобщи първомайски демонстрации.

Михаил Горбачов, началник на Съветския съюз, заяви детайлности за повредата в послание към жителите едвам на 14 май.

Реакцията при изключителни обстановки стартира с гасенето на пожари. В първите дни пожарът беше сподавен от хеликоптери, които хвърлиха специфичен състав върху опустошения реактор, с цел да предотвратят нагряването му и да понижат радиоактивните излъчвания.

По-късно се появи заплаха от радиоактивно замърсяване на почвата и подпочвените води. За да се избегне това, под реактора е прокопан тунел и е построена 30-метрова стена.

Ликвидацията продължава до 1987 година През това време над опустошения четвърти блок е построен предпазен „ саркофаг “.

Централата е изцяло спряна през 2000 година, а през 2019 година е пуснат в употреба нов предпазен кожух над саркофага – арката „ Shelter-2 “.

В интервенциите по почистването на Чернобил са взели участие общо към 240 000 души. Много от ликвидаторите пожертваха здравето и живота си в битката с „ невидимия зложелател “ – радиацията.

Точният брой на починалите вследствие на бедствието към момента не е прочут. Първите починали са двама служащи, които са били в централата по време на детонацията, и пожарникарите, които са гасили пожара без средства за радиационна отбрана.

В рамките на три месеца след нещастието тридесет и един души умират от радиационна болест. През идващите години от последствията от облъчването с радиация умират сред 60 и 80 души, а 134 души страдат от радиационна болест.

Според „ Грийнпийс “ и „ Лекари против нуклеарната война “ до 600 000 души може да са били наранени от повредата и нейните последствия. Медицински проучвания демонстрират, че след нещастието в Европа се е нараснал броят на раковите болести, в това число рак на щитовидната жлеза и левкемия.

След повредата 200 000 квадратни километра са инфектирани с радиация, като 70% от тях са в Украйна, Беларус и Русия. Около 5 млн. хектара земя станаха негодни за земеделие, а към АЕЦ беше основана зона на изключване с дължина 30 км.

В околната среда бяха изхвърлени изотопи на уран, плутоний (може да се резервира в почвата в продължение на стотици години), йод-131, цезий-134, цезий-137, стронций-90.

С течение на времето концентрацията на радиация в нечистите региони е намаляла. Въпреки това в някои райони количеството цезий в млякото към момента може да надвишава допустимите стойности. Гъбите, горските плодове, дивечът и рибата в езерата също могат да бъдат рискови заради съществуването на цезий.

Непосредствено в зоната на изключване през последните години природата интензивно се възвръща и се появяват редки скотски типове. През 2017 година беше основан Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват.

Нова опасност за атомната електроцентрала в Чернобил се появи през първия ден от пълномащабното навлизане на Руската федерация.

Вечерта на 24 февруари 2022 година стана известно, че съветски войски, които са влезнали в Украйна от територията на Беларус, са завладяли централата. Те използваха ЧАЕЦ за своя база, като разположиха там съоръжение. Служителите на атомната електроцентрала и военните от Националната армия са държани като заложници от окупаторите.

Ръководителят на украинската Държавна организация за ръководство на зоната на изключване, Евгений Крамаренко, съобщи, че руснаците възнамеряват да завземат атомната електроцентрала за дълъг интервал от време. В самото начало на окупацията в Чернобилската атомна електроцентрала идват чиновници на Росатом, с цел да станат „ новото управление “.

Вследствие на обстрела на 9 март централата е изцяло изключена от електрическата мрежа. Енергията, нужна за безвредното предпазване на рисковото отработено нуклеарно гориво, се доставяше посредством дизелови генератори.

„ Укренерго “ възобнови външното електрозахранване, само че след това обстрелът се повтори още няколко пъти. На 11 март се появи информация, че руснаците приготвят терористична офанзива против централата.

След триседмична окупация личният състав на централата е отчасти евакуиран. На тяхно място идват 46 чиновници доброволци, които поддържат работата на централата.

На 31 март съветските окупатори напущат Чернобил под натиска на украинските въоръжени сили. При това не минава без мародерство.

Сумата на нанесените вреди възлиза на 135 милиона $. Руските военни откраднаха или унищожиха към 698 компютъра, 344 автомобила, 1500 дозиметъра за радиация и съвсем цялото противопожарно съоръжение, с което разполагаше Чернобилската АЕЦ.

По време на окупацията на Чернобил и зоната на изключване съветските нашественици може да са получили съществени дози радиация, до момента в който са копали траншеи в Рижката гора, един от най-замърсените региони на зоната, и са карали тежко съоръжение, вдигайки радиоактивен прахуляк във въздуха.

В удостоверение на това се оповестява, че бойци, изложени на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил, са били докарани в медицинския център в Гомел.

На 2 април 2022 година украинското знаме още веднъж е издигнато над Чернобилската АЕЦ. Националната армия взема централата под защита. Възстановена е и директната връзка с Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е прекратена на 10 март.

По време на визитата си в Чернобил през април 2022 година представителите на МААЕ не оповестяват за заплаха за личния състав на централата, макар „ лекото повишение “ на равнищата на радиация.

През януари 2023 година генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси афишира стартирането на непрекъсната задача в Чернобил за обезпечаване на нуклеарната сигурност.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР