Всяка година на 1 юли, се осъвременяват пенсиите по така

...
Всяка година на 1 юли, се осъвременяват пенсиите по така
Коментари Харесай

Добра новина за пенсионерите

Всяка година на 1 юли, се осъвременяват пенсиите по по този начин нареченото „ швейцарското предписание “. Темпът на напредък до момента бе с 11%, само че съгласно разпоредбите би трябвало този път да е единствено 10%.

„ Искам да внесем утешение, че ще хората ще получат пенсиите с нарастването от 11% и в никакъв случай не е стоял пред нас не е имало съмнение какво да създадем “, безапелационен бе служебния министър председател Главчев на ексклузивен брифинг за медиите в Министерския съвет.

На съвещанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов ще предложи идното от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен Швейцарско предписание с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход, коментират икономисти.
`); break case width
В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%. Но, поради пресметната по-ниска инфлация в началото в Национален статистически институт бе импортирано нарастване единствено с 10%.

Според Асен Василев нарастването би трябвало да е с 11%, в противоположен случай всеки пенсионер ще бъде ощетен с по 8 лева

Социалният министър Ивайло Иванов сподели, че парите за това нарастване са обезпечени и няма никаква причина пенсиите да не бъдат увеличени с плануваното в бюджета.

Пенсионерите имат потребност от всеки лев към така и така ниските пенсии и чакат с неспокойствие това осъвременяване на средствата си.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР