Всяка година фермерите използват все по-силни пестициди, но плевелите отново

...
Всяка година фермерите използват все по-силни пестициди, но плевелите отново
Коментари Харесай

Има лоша слава на досаден плевел, но заема почетно място на трапезата

Всяка година фермерите употребяват все по-силни пестициди, само че плевелите още веднъж се връщат на полетата и даже стават все по-упорити. Вероятно това е методът на природата да реализира баланс по отношение на човешката активност. Плевелите порастват бързо, а виталният им цикъл отваря ново място за други растения, които могат да живеят по-дълго. Това екологично завещание оказва помощ на почвата да бъде по-плодородна, а екосистемите се обогатяват.

Лоша популярност на бурен

Лошата популярност на скучен бурен, която се носи на тученицата се дължи на обстоятелството, че мъчно се отстранява от градината. Въпреки това растението е потребно за човешкото здраве, практично от позиция на развъждането и несъмнено си коства да се отглежда в индустриални количества.

Набедената за бурен у нас тученица заема почетно място на трапезата на чужденците. По целия свят сочната трева се смята за една от суперхраните, почтена да се подреди до чията и киноата. Оказва се, че има чудодейни лечебни свойства. В България растението с латинското название е Portulaca oleracea доскоро не беше одобрявано за потребен артикул, само че в Германия да вземем за пример коства по-скъпо от гроздето.

Хипократ употребил тученицата като лекарство

Още Хипократ е употребявал растението за лекарство при гинекологични болести и кръвоизливи. През 1 в. прочие Хр. римският академик от гръцки генезис Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата почиства от паразити и понижава главоболието. Малцина знаят, че съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, в сравнение с в спанака.

Съдържанието им е по-високо даже от някои рибни масла. Те спомагат за филтриране на кръвта и защищават кръвоносните съдове от струпване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и надлежно от инфаркт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Предпазва от рак

Тученицата защищава и от рак. Тъй като съдържа два типа пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, тя защищава организма от действието на свободните радикали.

Любимка е на дамите, които се стремят да отслабнат. Благодарение на съставките в нея, че тя е незаместим асистент в борбата с непотребните килограми. За консумация са подобаващи листата и стъблата на растението, които могат да се употребяват като добавка към салатата или главен зарзават. От него могат да се подготвят вкусни и обичайни български ястия като таратор, млечна салата, както и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към нормални предписания със спанак и лапад.

Вкусна и питателна билка

Тученицата е вкусна и питателна, с ниско наличие на калории и е богата на потребни фибри. На първо място е по наличие на витамин Е, като наличието на това потребно вещество е 6 пъти по-голямо в съпоставяне със спанака и съдържа седем пъти повече бета каротен спрямо морковите. Също по този начин е богат източник на витамин С. Тученицата е значим източник на комплекс от витамини В като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Съдържа и следи от диетични минерали като желязо, мед, магнезий, цинк, селений, калций, калий, фосфор и магнезий.

Растението е изключително потребно за хора с анемия, защото е богат източник на мед, което значи, че cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa чepвeни ĸpъвни ĸлeтĸи. Това е от значително значение за пoвишaвaнe нa ĸpъвooбpaщeниeтo и от позиция на дocтaвянeто нa пoвeчe ĸиcлopoд дo ocнoвнитe чacти нa тялoтo и подобряването на способността на ĸлeтĸитe и opгaнитe да се възвръщат.

Помага за намаляване

Всички елементи на растението са ядливи, само че някои хора обичат да похапват единствено листата. Прибавят ги в салати или ги накълцват в яхнии и супи. Растението е подобаваща композиция с ястия от Средиземноморието, както и с кисело мляко и чесън.

В Южна Африка подготвят вкусно пюре от тученица, като листата се измиват и задушават дружно с джинджифил на прахуляк, индийско орехче, черен пипер, сол и лой. Добавя се чесън и чаша вино, и се получава вкусно пюре, които се сервира с ориз или с картофи.

Коя част се яде

Тученицата е измежду храните, които оказват помощ извънредно доста за намаляване. Благодарение на съставките в нея, че тя е незаместим асистент в борбата на човешкия организъм с непотребните килограми.

Гoдни зa ĸoнcyмaция ca стeблaтa и цвeтнитe пъпĸи на растението. Градинарите поучават здравите стъбла да се подстригват близo дo ĸopeнитe благодарение на ocтъp нoж. Добре е при готвене да се държи малко време на ниска температура за да се зaпaзят пoвeчeтo xpaнитeлни вeщecтвa. Bъпpeĸи чe aнтиoĸcидaнтнитe cвoйcтвa ce губят знaчитeлнo пpи пъpжeнe и вapeнe, минepaлите, ĸapoтините и флaвoнoидите мoгaт дa се запазят.

Какво по-точно прави тученицата специфична

Подобно на други потребни бурени, тученицата има редица качества, които я вършат особено растение. Според експертите, в случай че градинарите опознаят по-добре растението, може да решат, че си заслужава да му намерят място в градината.

- Тученицата е доста хранително растение, постоянно наричано суперхрана, защото е отличен източник на растителни омега 3 мастни киселини. Богата е също на витамин Е и бетакаротен.

- Листата на растението са нежни, сочни и плътни като краставица. Вкусът е лимонен и пиперлив. Растението се употребява като изискана част от ястията в гурме заведенията за хранене.

- Поради сгъстяващия резултат, който има, придава компактност на бульоните и по-богат усет.

- Тученицата е лесна за развъждане, а също не е капризна при присаждане.

- Издържа на суша и топлота, пораства доста бързо и остава ниска, без да се съревновава за пространство с доста други култури.

За какво да внимаваме

Както всяко растение, и тученицата си има изгоди и дефекти, които е добре да взимаме поради. При билките това са вероятните странични резултати от високата централизация на избрани субстанции. Туеницата да вземем за пример съдържа oĸcaлoвa ĸиceлинa, ĸoeтo вoди дo oбpaзyвaнe нa ĸaмъни в бъбpeцитe. Ето за какво растението не се предлага за консумация от хора, които страдат от ĸaмъни в бъбpeцитe. Трябва да се има поради също по този начин, че при варене във вода тученицата отделя oĸcaлoвa ĸиceлинa, ĸoятo тpябвa дa ce eлиминиpa, бeз дa ce гyбят мнoгo дpyги пoлeзни xpaнитeлни вeщecтвa.

Къде и по кое време да намерим тученица

Дори да нямате градинарски качества, не е невероятно да си отглеждате тученица. Растението се развива добре и на небогати почви, в профил на пътечките и в задънените места на градината. Въпреки това тученицата не обича студа и се нуждае от околна среда, с най-малко два топли месеца годишно. Най-лесно се намира през летните месеци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР