Всяка четвърта европейска компания в Китай обмисля прехвърлянето на инвестициите

...
Всяка четвърта европейска компания в Китай обмисля прехвърлянето на инвестициите
Коментари Харесай

23% от европейските компнии в Китай обмислят изтегляне от страната

Всяка четвърта европейска компания в Китай обмисля прехвърлянето на вложенията си отвън страната. Причината е така продължаващите ограничения поради Covid пандемията, които не вещаят положителни вероятностите за втората по-големина стопанска система в света. Това излиза наяве от изследване, представено от Bloomberg.

Проучването е направено в края на април, когато Шанхай към момента беше затворен. Данните демонстрират, че 23% от фирмите, които вземат участие в анкетата считат да реалокират настоящите си или планувани вложения отвън Китай съгласно отчет, оповестен от Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

В съпоставяне с анкета от февруари, европейските компании в Китай, които мислят в посока отдръпване на активите, са двойно повече. В началото на годината това число е било 11%. 372 компании са дали дали отговор в допитването през април, а 620 - в това от февруари.

Сред фирмите, обмислящи смяна в вложенията, 16% споделят, че гледат в посока Югоизточна Азия, а 18% в Азиатско-Тихоокеанския район. Около 19% споделят, че мислят да се реалокират в Европа, 12% - Северна Америка, а 11% - Южна Азия.

Все отново в Китай някои ограничавания към този момент отпаднаха и стопанската система наподобява се възвръща. Индустриалното произвеждане ненадейно се увеличи през предишния месец, само че разноските на потребителите и пазарът на парцели продължава да се свива.

Чуждестранните бизнеси са ударени съществено от рестриктивните мерки. Индустриални компании да вземем за пример регистрират спад на облагата от 16,2% от януари до април. В същото време държавните предприятия записаха растеж на облагата от 13,9% през същия интервал.

Според отчета на Европейската камара съвсем 60% от интервюираните през април са намалили прогнозите за приходите си за тази година вследствие на рестриктивните мерки в страната поради ограниченията.

Според 78% бизнес средата в Китай е по-малко привлекателна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР