ВСС прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на

...
ВСС прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ВСС прекрати процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

ВСС приключи процедурата по първото предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Така остава за разискване всъщност единствено второто предложение.

Вносителите отдръпнаха първото предложение, като се мотивираха с разпореждане на прокурор в СГП. То открива, че няма данни за интервенция и влияние върху проверяващите на гърмежа против автомобил, в който се е возил основния прокурор на 1 май, а израелският специалист не е допускан до мястото, на което се организират следствените дейности.

Гледайте съвещанието онлайн тук или по БНТ2:



Тази заран изненадващо, шестимата магистрати, които желаеха предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, отдръпнаха предлагането си на съвещанието на Висш съдебен съвет. Кадровиците не оповестиха претекстовете си за това, разясниха единствено, че отдръпват предлагането откакто са се срещнали с всички събрани досега доказателства по случая.

Съветът трябваше да разиска всъщност двете претенции за предварително преустановяване на мандата.

Иван Гешев прикани кадровиците да не нарушават разпоредбите и конституцията. Той сподели, че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата.



На влизане на съвещанието новият министър на правораздаването Атанас Славов съобщи, че се надява на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрастност, индиферентност, обективно търсене на истината. Ако процедурата не завърши през днешния ден Славов разгласи, че ще насрочи съвещание и на следващия ден.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.



По време на съвещанието породи спор дали има шестимата кадровици имат право да отдръпват предлагането си и дали би трябвало да продължи процедурата. Членовете на Висш съдебен съвет бяха на разнообразни отзиви и по въпроса дали разискването на двете претенции изобщо би трябвало да е през днешния ден или да бъде отсрочено за понеделник, когато изтича 7-дневният период след допускането за разглеждане всъщност на второто предложение.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в понеделник 12 юни, ще пътува.

" Пленумът организира съвещание за разглеждане на предлагането всъщност седем дни след приемането на решението по член 16, т.е. 7 дни след разкриване на процедурата за взаимно разглеждане на двете претенции, тъй като и дословното и граматическото пояснение сочи закрепен 7-дневен период. Той е очакван с оглед правото на отбрана ", счита Вероника Имова, член на Висш съдебен съвет, Съдийска гилдия.

" Това съставлява вътрешноведомствен акт.Категорично вносителите и по двете оферти, застъпваме мнението, че срокът е инструктивен, т.е. - той би трябвало да се пояснява като оптималния период ", счита Калина Чапкънова - член на Висш съдебен съвет, Прокурорска гилдия.

Беше оповестена отмора, в която членовете на Висш съдебен съвет да създадат информации в закона по процедурата. Междувременно за съвещанието са поканени и очевидци, които да обяснят събитията и обстоятелствата към допускането на израелския специалист до мястото на гърмежа против основния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев не се спря пред медиите за коментар на влизане на съвещанието. Пред Висш съдебен съвет се организира и митинг в отбрана на Гешев.

Снимки: Десислава Кулелиева







В понеделник кадровиците одобриха двете оферти за освобождение на Иван Гешев да се преглеждат в една обща процедура и позволиха събирането на доказателства. Първото искане е за нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му, а второто за изявление на Гешев, в което той назовава българските политици в целокупност отпадък.



Според Гешев претекстовете за преустановяване на мандата му пазят ползи отвън правосъдната власт.

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си отговорности във връзка с следствието на гърмежа против кортежа му, защото на 1 май, когато стана случаят, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев напомни, че е внесъл в Конституционния съд запитване дали Висш правосъден съвет с изминал мандат е законен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и изиска производството да спре до произнасянето на съда.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР