Предполагам, че мнозинството от магистрати е решено да се раздели

...
Предполагам, че мнозинството от магистрати е решено да се раздели
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Официално главният прокурор е отстранен от длъжност само след указ на президента

Предполагам, че болшинството от магистрати е решено да се раздели с Иван Гешев като основен прокурор. Тъй като първото искане беше оттеглено от вносителите заради неговата спорност и опцията да не бъде потвърдено пред останалите членове на Висш съдебен съвет и да се концентрират върху второто искане, а точно уронване престижа на правосъдната власт. Това сподели в „ Още от деня “ доцент Наталия Киселова.

„ Това ще е петият министър за малко повече от 2 години, който поставя изпитание в процедура, която цели премахване от длъжността основен прокурор на господин Гешев. Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и в границите на идващия ден “, добави тя.

Доц. Киселова посочи, че процедурата за премахване на основния прокурор, в границите на Конституцията, е много спестовна. А в Закона за правосъдната власт не е развита процедура, която да е друга от останалите административни ръководители.

13 от членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават " за ", с цел да бъде отхвърлен основният прокурор.

" С Наказателно-процесуален кодекс се промениха разпореждания в Закона за правосъдната власт, във връзка с основния прокурор, гласовете са 13. С 13 гласа е доста евентуално да бъде отхвърлен основния прокурор, в случай че се стигне до гласоподаване в границите на идващите часове ", посочи доцент Киселова.

По думите ѝ Конституцията позволява президентът да не се съобрази с решението на Висш съдебен съвет за премахване от служба основния прокурор и да върне предлагането за освобождението му.

Доц. Киселова изясни, че основният прокурор е отхвърлен от служба единствено след декрет на президента. А за произнасянето от страна на президента няма период.

„ Ако президентът върне настояването, ще има ново разискване и гласоподаване, с което да преповторят предлагането си за премахване на Гешев от длъжността основен прокурор ", добави специалистът по конституционно право.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР