Висшият съдебен съвет обсъжда по същество двете искания за предсрочно

...
Висшият съдебен съвет обсъжда по същество двете искания за предсрочно
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор

Висшият правосъден съвет разисква всъщност двете претенции за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. В понеделник кадровиците одобриха двете оферти за освобождение на Иван Гешев да се преглеждат в една обща процедура и позволиха събирането на доказателства.

Гледайте онлайн тук или по БНТ2:



Първото искане е за нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му, а второто за изявление на Гешев, в което той назовава българските политици в целокупност отпадък.

Според Гешев претекстовете за преустановяване на мандата му пазят ползи отвън правосъдната власт.

Подробностите вижте във включването на Иво Никодимов

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си отговорности във връзка с следствието на гърмежа против кортежа му, защото на 1 май, когато стана случаят, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев напомни, че е внесъл в Конституционния съд запитване дали Висш правосъден съвет с изминал мандат е законен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и изиска производството да спре до произнасянето на съда.

Пленумът обаче реши, че няма съображение за това и реши да сплоти двете производства. Днешното съвещание стартира в 09:30 и ще бъде предавано по Българска национална телевизия 2.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР