Вследствие на отворено писмо от политици от ЕС директорът на

...
Вследствие на отворено писмо от политици от ЕС директорът на
Коментари Харесай

Няма да има изключение за Зеленский: Ръководителите на Нобеловите награди

Вследствие на отворено писмо от политици от Европейски Съюз шефът на Норвежкия нобелов институт Олав Ньолстад съобщи, че Комитетът за Нобелова премия за мир няма да може да удължи крайния си период след 31 януари, с цел да направи допустимо номинирането на украинския президент Владимир Зеленский.

" Към днешна дата Норвежкият нобелов комитет не е получил писмото, посочено в настояването Ви. Комитетът не може да удължи крайния период за номиниране за Нобелова премия за мир, който е 31 януари ", съобщи шефът в отговор на питане на РИА Новости.

 

Той добави, че членовете на Комитета резервират правото си да издигат свои кандидатури до първото му публично съвещание, което към този момент се състоя на 28 февруари.

 

По-рано 36 някогашни и сегашни чиновници на Европейски Съюз, в това число депутати и министри, подписаха отворено писмо, в което желаеха от Нобеловия комитет да удължи периода за номиниране на претенденти за премията за мир до края на март, с цел да могат да предлагат украинския президент Зеленский за приемането на известния трофей.

Инициативата, подета най-вече от холандски политици, приканва международната общественост да поддържа " смелите украински мъже и дами " в лицето на " тази война, водена против тях от Руската федерация " Според еврократите украинците " се борят за опазване на демокрацията и самоуправлението ", като " се опълчват на силите на авторитаризма ".

 

Понастоящем за Нобеловата премия за мир за 2022 година са номинирани 343 претенденти, от които 251 са персони и 92 са организации. Миналата година Нобеловата премия за мир беше присъдена на съветския публицист Дмитрий Муратов и на филипинската журналистка Мария Реса.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР