Всичко зависи от политическия елит на Балканите, каза премиерът Бойко

...
Всичко зависи от политическия елит на Балканите, каза премиерът Бойко
Коментари Харесай

Борисов призова балканските лидери да решат сами проблемите си, за да влязат в ЕС

Всичко зависи от политическия хайлайф на Балканите, сподели министър председателят Бойко Борисов след среща с председателстващият съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево. Борисов посочи, че не никой в Европа " не може да ни помогне, в случай че ние всички не разберем, че предишното би трябвало да се остави в историята и да гледаме напред ".

Според българския министър председател всяко връщане в историята убива вероятността. За това, Борисов прикани политическите елити да се оправят с " камъчетата в обувките ", каквито има сред всеки две балкански страни с цената на " всички политически жертви ".

" Това, че имаме разнообразни религии, ни обогатява. Ислямът не е казусът. Проблемът е радикалният ислям ", сподели още Борисов. Той е получил всички уверения, че в Босна и Херцеговина няма коренен ислям.

Звиздич добави по-късно, че в последните две години нито един жител на страната му не отпътувал за бойните полета на Сирия, а всичките 46 завърнали се бойци на " Ислямска страна " били под надзор. Двамата се схванаха службите на двете страни да обменят информация и да работят дружно в битката с тероризма.

Сараево желае всички страни от Балканите да влязат в Европейски Съюз в пакет

Не одобряваме в бъдещето разширение на Европейски Съюз да се одобряват избрани страни, желаеме Балканите в Европейски Съюз като пакет, е декларирал Денис Звиздич по време на самата среща, съгласно пресслужбата на Борисов. Звиздич отбелязал, че чака Европейска комисия да завърши работа по въпросника за участие в Европейски Съюз.

Отговорите на Сараево са в над 20 000 страници. Той отбелязал, че страната е в доста положителни връзки със прилежащите страни и постоянно организират срещи на водачите от Западните Балкани. " 78% от хората в Босна и Херцеговиня желаят да сме в Европа и това е нашето обръщение. Всякакви други послания са неистини. Очакваме помощ от вас с вашето председателство. Много хора приказват от името на нашата страна и заблуждават Европейски Съюз. Вие, господин Борисов, разкажете на европейските сътрудници истината ", заръчал Звиздич.

" Виждам вашата упоритост. Ние също минахме сложни години. Сега имаме вяра, че няма по-добър път от Европейски Съюз. Прави сте, че доста от сътрудниците не познават района, на мен ми лиши доста време да изяснявам около бежанския напън. Сложно място са Балканите, доста пресни рани има. Страховете на всички се усещат във въздуха ", допълнил българският министър председател.

Той увери, че немският канцлер Ангела Меркел и еврокомисарят Федерика Могерини са наясно, че Балканите би трябвало да са в Европейски Съюз. " Но би трябвало всичките шест стеани да сте еднообразно уверени. Имаме редкия късмет като време да успеем, не трябва да се изпуска моментът. На Балканите все се вършим на доста велики, но нямаме пътища и желаеме пари. Трябва работа, работа ", споделил Борисов.

На 17 май в София ще има среща на всички балкански водачи с водачите на Европейски Съюз в границите на българското председателство. Очакваме в 6-месечното председателство Босна да получи статут на претендент, сподели още Звиздич.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР