Всичко започва с една клика заговорници, а днес тя е

...
Всичко започва с една клика заговорници, а днес тя е
Коментари Харесай

В началото беше една клика заговорници: 100 години комунизъм в Китай


Всичко стартира с една клика заговорници, а през днешния ден тя е най-голямата партия в света: Китайската комунистическа партия има 90 млн. членове. По мотив 100-годишния празник излезе нова " Кратка история на КП ". Какво написа в нея?

Кадър от тържествата във връзка 100-годишния празник на Комунистическата партия

През юли 1921 в Шанхай се събира дребна клика заговорници. Днес, 100 години по-късно, Китайската комунистическа партия с нейните 90 милиона членове е най-голямата партия в света. А във връзка юбилея излезе и нова „ Кратка история на Комунистическата партия на Китай “. Какво написа в нея? Ето какво научихме от синолога Феликс Вемхойер, професор по китаистика в Кьолнския университет.

Корицата на новата " Кратка история на Комунистическата партия на Китай "

Дъждовни води: Какво е главното обръщение на новата партийна история?

Феликс Вемхойер: Казано в обобщение, главното послание гласи: даже и да е имало рецесии, проблеми и неточности в историята на партията, тя постоянно е съумявала да се преоткрие отначало и да поведе Китай по пътя на благоденствието и интернационалното самопризнание, както и да нагоди концепциите на Мао и на марксизма-ленинизма към условията на съответното време.

Генерална подготовка за тържествата във връзка 100-годишния празник на Китайската комунистическа партия
Редакцията предлага
Дъждовни води: Какво е по-различното в тази нова партийна история?

Вемхойер: Партийната история постоянно е била съставяна по този начин, че да показва едно: даже неуспехите се вписват идеално в общата картина, защото в последна сметка партията постоянно сама е съумявала да поправя неверни развития. За разлика от преди в сегашната история доста по-малка част е отдадена на така наречен Културна гражданска война и на „ Големия скок “. Според формалната интерпретация това са били двете огромни неточности на Мао и на партията. По мотив „ Големия скок “ в този момент се приказва единствено за „ стопански усложнения “, до момента в който в учебниците във връзка 90-годишния празник на партията се срещаха думи като „ всеобщ апетит “ или „ хора, умрели от апетит “. Това значи, че представянето на грешките от предишното в този момент е доста смекчено. Съвсем в резюме е наранена и. Там се приказва за „ контрареволюционен протест “, който е имал за цел да анулира социалистическата система и заради това е трябвало да бъде смачкан.

Дъждовни води: Каква роля играе Си Дзинпин в новата партийна история?

Вемхойер: Много сериозна. Споменават се, несъмнено, и заслугите на неговите прародители - например концепциите на Мао, теорията на Дън Сяопин или икономическата идея за развитие на Ху Дзинтао. Като кулминационна точка на всички тези развития обаче са изведени, която най-късно до 2049 да трансформира страната в изцяло развита индустриална страна и международна мощ. Новата история показва Си като надали не най-значимия водач на ККП - макар да е единствено от осем години на власт, на него е отдадена около една четвърт от новата партийна история.

Феликс Вемхойер е професор по китаистика в Кьолнския университет

Дъждовни води: Как се изяснява тази фиксация върху личността на Си?

Вемхойер: Една от аргументите за това е страхът от вътрешнопартийни междуособици, които към този момент на два пъти са водили партията и страната до ръба на същинска злополука - веднъж по времето на така наречен Културна революция и повторно през 1989 година. Затова в този момент е явен стремежът непременно да се предотвратят вътрешнопартийни битки, които вероятно биха могли да доведат до рецесии с избухлив заряд. Тук обаче би трябвало да се означи, че даже харизматичен водач като Мао не е успявал да приключи изцяло борбите сред другите фракции в ККП.

*****

Вижте и тези видеа:
В лагер за превъзпитание: " С електрошокове ни караха да учим китайски думи " Защо в Момчиловци учат китайски
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР