Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Годината

...
Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал. Годината
Коментари Харесай

Пандемията помете обувния сектор

Всичко за Пловдив може да откриете в на Капитал.
" Годината беше тежка за стилния отрасъл ", споделя Ремзи Ингилизов.

Както проличава от името му, той е част от ръководството на " Ингилиз груп ", компания за произвеждане на първокласни обувки, основана в Пещера. Фабриката е благосъстоятелност на татко му Гюрсел Ингилизов, а Ремзи с изключение на зам.-управител се явява трето потомство обущар (повече за " Ингилиз груп " - ).

Думите му се удостоверяват от двуцифрените спадове, които регистрират най-големите компании в браншове текстил, облекло и обувки през 2020 година Спад от 12% на износа в бранша регистрират данните на Национален статистически институт - той се смалява с съвсем половин милиард до 4 милиарда лева COVID-19 донесе на шивашките и обущарските компании ресурси от непотърсена продукция, забавени заплащания, банкрути по веригата и още по-тежка рецесия с фрагментите.
Реклама
Най-устойчиви се оказаха компании с доста високо качество на продукцията - като " Ингилиз ", които си партнират с първокласни марки като BY FAR, Demobaza, Tiannia Barns и други Друг образец е пловдивската " Нематекс " на Валентин Петров. Тя е подизпълнител на световноизвестната марка с италиански корени Golden Goose.

И двете компании регистрират спад в оборотите от порядъка на 14-20% на годишна база, само че все пак нямат терзания за бъдещето. Точно противоположното - чакат раздвижване, откакто рецесията отмине, и се приготвят за него.

" Пазарът е сегментиран - имаме първокласен и премиум сегмент, междинен и невисок. И по време на рецесията през 2008 година се видя, че най-пострадалият сегмент е ниският - рецесията удря първо най-ниско платежоспособните клиенти. Луксозният сегмент също страда, само че доста по-малко ", разяснява Ремзи Ингилизов. Той разяснява, че у нас всички, с доста дребни изключения, създават евтина и междинна продукция: " Част от тях създават на ишлеме, друга част подготвена продукция, само че всичко е позиционирано в ниския и междинния сегмент. Ние сме във високия. Кризата се усети и при нас - най-много поради месеците, в които имахме всеобща заболеваемост на чиновниците и управлението. Въпреки това производството на обувки не е спирало. Дори бих споделил, че резултатът, който реализирахме през 2020 година, не е неприятен. " Оборотът през пандемичната година е към 7 млн. лева
Фотограф: Цветелина Белутова Погромът на обувния бранш
" Ингилиз " е единствената компания у нас, която създава съставни елементи за обувния отрасъл - калъпи, табани и ходила. " Немалък брой обувни заводи в района - Гърция, Северна Македония, Румъния, преустановиха активност. Те се доставяха с материали от нас или от Турция, от време на време от Италия. В Пещера имахме 27 обувни предприятия, сега интензивно работещи сме ние и още няколко сътрудници. " Бари " да вземем за пример бързо се пренасочиха към произвеждане на маски (както и всички останали). Когато търсенето понамаля, се върнаха към обувките ", споделя Ингилизов.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
НЕМАТЕКС ЕООД Собствен капитал 1,9 Печалба 0,1 Активи 2,8 Пасиви 0,9 Брой заети 64 Приходи 1,9 Данните са за 2020 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Реклама
От " Бари " със притежатели Благовест Брациклиев и Димитър Костов отхвърлиха коментар, само че от финансовите доклади излиза наяве, че маските са обезпечили много добър оборот на компанията - от 6.8 млн. лева през 2019 година той скача на малко над 14 млн. лева Този резултат отрежда на " Бари " трето място в класацията на " Капитал " за най-динамични дребни и междинни предприятия " Гепард " за 2020 година

Друга разпознаваема компания от " Пещера " - " Гидо ", също минава сполучливо през рецесията, като резервира продажбите си на равнище към 3.6 млн. лева

" Последните две години към 60% от компаниите в сектора банкрутираха. В Пещера останаха 2-3 огромни, има и още 4-5 дребни компании с по няколко индивида личен състав. По моя преценка в Пловдив останахме 2 - ние и " Арайс ", разяснява притежателят на " Нематекс " Валентин Петров. Компанията създава сред 55 и 62 хиляди чифта обувки годишно, като половината от тях са на ишлеме - с материали, първични материали и кройки на клиенти, а другата половина са лични модели, които се продават под разнообразни марки, в това число и личен.
" Дори един да остане, е съвършено "
" Растем и се развиваме дружно с актуалните си клиенти, нямаме потенциал за нови. Може би на по-късен стадий ", споделя още Петров. Фабриката му в Пловдив е проектирана за 300 чиновници, само че той не е успявал да откри повече от 200. " Поради редица аргументи - географски, демографски и стопански, има отлив на работна ръка. Заплатите ни изостават от тези в останали браншове. Нашият труд се счита за неприветлив. Отделно сме в конкуренция с производителите на чанти, където се работи по-лесно. В леката и приблизително тежката промишленост производството на обувки е най-трудната работа. Кожата е жив материал и формули се вършат доста мъчно ", показва притежателят на " Нематекс ".
В цеха на " Нематекс ", Пловдив, се създава марката Golden Goose Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
На същото мнение е Ремзи Ингилизов - по думите му занаятчийски отрасъл като обувния мъчно се провежда и един път излезли от него, хората не се връщат. Специализираните паралелки - в Пещера и в Пловдив, " единствено проформа дават фрагменти ". " Ние със лични старания, където забележим капацитет, взимаме хора, образоваме ги, пращаме ги на образование в Турция, в Италия. Дори един човек да остане, е съвършено. Сложно е с личния състав. Особено когато би трябвало да се създава първокласен артикул - тук приказваме за елементи от милиметъра, за разнообразни оттенъци на материала. Продуктите, които произвеждаме, се продават от 500 до 1500 лева последна цена. Тънките настройки са доста значими, а с цел да могат да се създадат, трябват експерти ", споделя Ингилизов.

" За страдание България към момента се счита за дестинация с доста евтина работна ръка. Това на нас доста ни вреди. Преди години се смяташе за преимущество, към този момент е минус ", показва от своя страна Валентин Петров. Вече не е и правилно, добавя той.

Имал концепция да внася служащи от Бангладеш. След коронавирус обаче това е станало още по-скъпо - " в един миг стопански се обезсмисли тази концепция, по-добре да стартираме да даваме по 2000 лева заплати и да забележим какво ще стане. Горе-долу е пристигнало това време ", споделя Петров.
Фотограф: Цветелина Белутова Нови благоприятни условия
2021 година не наподобява прекомерно добре съгласно бизнесмените, само че в края й стартират да се усещат признаци на възобновяване. " С имунизациите от март нещата доста се усъвършенстват, даже в последните месеци се състояха първите фешън изложби, които са от извънредно значимо значение за нашия отрасъл. Европейските пазари дадоха старт на възобновяване, нещата стартират да се възстановяват. Решаването на здравната рецесия не значи решение на подбудените от нея последствия за стопанската система. Напасването на всички детайли с веригата на доставките, с превоза, с електрическата енергия е развой, който ще продължи и след края на годината ", разяснява Ремзи Ингилизов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори Реклама
Той показва, че рекордното повишаване на електричеството е проблематично, само че то не е значителен съставен елемент в обущарството: " Стойността на електрическата енергия в крайния артикул е 2%. Проблемът е, че електрическата енергия е структуроопределяща цена и след нейното нарастване стартират да нарастват всички горива, даже и това нарастване да е спекулативно. "

Затова " Ингилиз груп " от две години влага във фотоволтаици с концепцията до края на 2021 година предприятието да бъде напълно енергийно без значение.
Фотограф: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР