Всичко поскъпва, навсякъде и причината не само дефицитът на природен

...
Всичко поскъпва, навсякъде и причината не само дефицитът на природен
Коментари Харесай

Ковид кризата кара инфлацията главоломно да расте

Всичко нараства, на всички места и повода освен дефицитът на природен газ поради нарасналото му търсене в Индия и Китай, има и различен фактор, който кара инфлацията стремглаво да пораства.

По време на пандемията от COVID-19 доста услуги и производства бяха спирани за малко или по-дълго време. Сега в огромна част от света, където болшинството от популацията към този момент е имунизирано против ковид, всички бизнеси отварят, а крайното ползване бързо пораства.

Само че пандемията докара до понижаване на транспортния потенциал в световен мащаб и до закъснение на интернационалната търговия. Сега веригите за доставки не могат да смогнат с нарасналото ползване. Така, макар че производството също пораства, стоките стигат доста по-бавно до потребителите, което внезапно подвига цените на стоковите наличия в складовете, тъй като хората желаят това, за което заплащат незабавно, а не след месеци.

Натрупването на товарни кораби в най-натоварения пристанищен комплекс в Съединени американски щати в Калифорния демонстрира действителния размер на задаващата се рецесия в световната верига на доставки.

С времето веригите за доставки ще се възстановят и обстановката ще се възстановява, само че това няма да стане бързо. Вероятно проблемите ще продължат до идващото лято, написа vesti.bg.

Президентът Джо Байдън към този момент разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим.

Според изпълнителния шеф на пристанището в Калифорния обаче тази тактика е краткотрайно решение на рецесията в кратковременен проект, само че отсега нататък логистиката за доставките, изключително на храни и горива в международен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Пристанищата на Лонг Бийч и Лос Анджелис са двете най-натоварени в Съединени американски щати, оттова минава към 40% от вноса. А към този момент седмици наред десетки големи контейнеровози са принудени да чакат на котва в морето. Преминаването на 24 часов работен режим докара до понижаване на опашката от контейнеровози от 70 на 61.

Забавянията, които ангажират корабите за по-дълго време за курс и дефицитът на транспортен потенциал подвигат внезапно цените на транспортите в международен мащаб. През август 2020 година цената на транспорта на един резервоар от Китай до Съединени американски щати беше приблизително 3000 $, а в този момент към този момент надвишава 20 000 $.

А забавянията се придвижват и по веригите за доставки и произвеждане. Фабриките чакат вносните елементи и първични материали, а това оскъпява целия индустриален развой.

Има и различен проблем – дефицитът на работна ръка, изключително в центровете за обработка на доставките и в превоза. Служителите в тези браншове всекидневно са нископлатени. По време на пандемията доста от тях бяха съкратени и не можеха да си заплащат наемите, само че в Съединени американски щати действаше мораториум, който позволяваше просрочването на такива отговорности. Сега, с цел да се върнат още веднъж на работните си места със същите заплати, те са принудени да заплащат хиляди долари. Ето за какво доста от тях избират да се реалокират на друго място и да търсят по-стабилна работа.

Някои огромни търговци на дребно в Съединени американски щати обмислят да наемат лични кораби с по-малък размер контейнери, с цел да могат да разтоварват в по-малки пристанища. Това, обаче, ще оскъпи още повече стоките, поради понижените икономии от мащаба.

Държавата може да направи доста малко, с цел да позволи рецесията, а доста от логистичните компании не желаят да влагат в увеличение на потенциала и да дават по-високи заплати, защото виждат проблемите по веригите за доставки като краткотрайно събитие.

А в световния свят тези проблеми не са местни за Съединени американски щати, като засягат цените на доставките, стоките и услугите на всички места.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР