Всичко изглеждаше почти безметежно, докато всяка коалиция се опитваше да

...
Всичко изглеждаше почти безметежно, докато всяка коалиция се опитваше да
Коментари Харесай

Каква е възможната формула за бъдещ кабинет? frognews.bg

Всичко изглеждаше съвсем безметежно, до момента в който всяка коалиция се опитваше да убеди гласоподавателите, че точно тя може да сформира държавно управление, в случай че вземе първия изследователски мандат. ПП-ДБ смятаха, че имат най-големи шансове, тъй като ще могат да дефинират формулата на бъдещия кабинет и да наложат своя новаторски дневен ред. ГЕРБ пък настояваше, че има по-големи шансове да сформира държавно управление, тъй като през декември на техния кабинет " Габровски " не доближиха няколко гласа да мине, до момента в който Политическа партия даже не стигна до предложение за държавно управление, въпреки да излъчи за министър председател акад. Денков.

Кой ще крепи малцинствен кабинет?

 

Но скритата част от уравнението е не кой ще вземе мандата, а с чие снизхождение ще го осъществя. Защото възможностите някой да завоюва безусловно болшинство са единствено теоретични. А освен това остро политическо разделяне огромна коалиция сред главните противници е изключена. Затова държавно управление на малцинството се подразбираше като дребна детайлност - изключително за водещата в множеството сондажи ПП-ДБ.

Докато в последната третина на акцията ГЕРБ не споделиха изрично, че няма да поддържат кабинет на малцинството на ПП-ДБ, а ще предложат собствен. За ПП-ДБ пък е още по-невъзможно да поддържат какъвто и да е кабинет на ГЕРБ.

За да обезпечи късмет за кабинет на малцинството на ПП-ДБ, съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов наподобява стартира хипотезата за оформяне на конституционно болшинство преди избирането на държавно управление. Идеята му е да се стартира с план за конституционна промяна на прокуратурата, която е основен приоритет за неговата групировка. Още повече, че тя към този момент наложи тази тематика в главния политически дневен ред, а ГЕРБ и Движение за права и свободи имат свои планове за конституционна промяна за правосъдната власт. И върху самата политическа платформа за конституционни промени да се търси опция за реализиране на национално единодушие и по други национални цели и да се преодолява политическото разделяне.

Това конституционно болшинство евентуално би трябвало да играе и ролята на поддръжник на един кабинет на малцинството, доколкото той е уязвим да падне във всеки миг, откакто няма да разполага с задоволителна лична парламентарна поддръжка. Не е ясно обаче дали едно такова конституционно болшинство за правосъдна промяна би могло да е трамплин и за сформиране на кабинет. Защото процедурата за конституционна промяна е дълга, а опитът от парламентарната комисия за изменение на конституцията е жалък - в 47-ото Народно заседание тя въобще не проработи, а в 48-ото потегли алегорично. Пък и обществото няма да одобри 49-ият парламент да се занимава с каквото и да е, преди да излъчи държавно управление. Остава само вярата конституционният спор да е някаква среда най-малко за диалози сред изключващите се една друга по въпроса за властта обединения. Нищо че даже няма да е несъмнено дали самата конституционна смяна ще е решителна, или ГЕРБ и Движение за права и свободи ще създадат опит да приключат тематиката с някакъв непълен вид за промени.

Възможно е също ГЕРБ твърдо да са решили, че ще вземат самодейността за свое ръководство. И чакат единствено да схванат с какви тъкмо депутатски места ще разполагат, с цел да осъществят свое съдружно или малцинствено ръководство. Току виж благодарение на няколко по-малки обединения, в това число Българска социалистическа партия, съберат 121 гласа. Или пък този път " Възраждане " им обезпечи спадащ кворум за държавно управление на малцинството.

ГЕРБ активизира електорат

Разбира се, декларираният занапред отвод на ГЕРБ да обезпечи кабинет на малцинството на ПП-ДБ, като просто не взе участие в гласуването му, може да преследва само електорална готовност. Не е загадка, че гласоподавателите на партията на Борисов не са изцяло мобилизирани, а и тя няма сериозен капацитет да се уголемява отвън твърдото си ядро. С посланието " ние ще съставим държавно управление и няма да помогнем на ПП-ДБ да създадат свое, даже и да завоюват изборите " ГЕРБ протяга ръка към гласоподавателите, които биха дали гласа си за оня, който има най-големи шансове да направи постоянен кабинет.

А за ПП-ДБ остава заплахата от самоизолация. Защото даже и кабинет на малцинството би трябвало да се контракти - наивно е да разчиташ някой да ти го обезпечи, просто тъй като имате общи програмни цели. Най-малкото няма да хареса състава му - ГЕРБ от дълго време намерено декларират, че няма да одобряват държавно управление с водещи фигури от кабинета " Петков ". И в случай че ПП-ДБ не осъществят първия мандат, ще стане доста по-лесно ГЕРБ да извърши втория - тъй като никой не желае шести избори, харчене на следващи над 100 млн. лева за тях и продължение на президентското ръководство.

На финала на предизборната акция напълно действителна наподобява вероятността 49-ият парламент да повтори безплодния 48-и или да излъчи на власт " хартиената коалиция ". Освен в случай че гласоподавателите на 2 април не се окажат по-решителни от предстоящото в интерес на смяната, а политиците на смяната не се окажат по-далновидни, в сравнение с наподобяват.

Веселин Стойнев, " Дойче веле ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР