Всичките строителни дейности по ключовото разширение на газовото хранилище в

...
Всичките строителни дейности по ключовото разширение на газовото хранилище в
Коментари Харесай

ГБС започва цялостното разширение на газовото хранилище в Чирен

Всичките строителни действия по основното уголемение на газовото вместилище в Чирен към този момент могат да стартират действително, откакто " Булгартрансгаз " публично подписа през днешния ден (5 април) контракт за 221 млн. лева без Данък добавена стойност консорциума на ГБС - " Ю Джи Европейски Съюз дрилинг Чирен ", което до наскоро се споделяше ДЗЗД " Екзало дрилинг Чирен ".Сегашния договор е за планиране, създаване и въвеждане в употреба на 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажи. Само преди два месеца се очакваше той да бъде предоставен на консорциума " Чирен Дрилинг 2022 ", който включваше близката до предприемача Христо Ковачки " Атоменергоремонт ". Но по неразбираеми аргументи обвързваното с Ковачки обединяване се отхвърли и по този начин се стигна до втория в класирането - ГБС.

Всичките строителни действия по основното уголемение на газовото вместилище в Чирен към този момент могат да стартират действително, откакто " Булгартрансгаз " публично подписа през днешния ден (5 април) контракт за 221 млн. лева без Данък добавена стойност консорциума на ГБС - " Ю Джи Европейски Съюз дрилинг Чирен ", което до наскоро се споделяше ДЗЗД " Екзало дрилинг Чирен ".

Сегашния договор е за планиране, създаване и въвеждане в употреба на 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажи. Само преди два месеца се очакваше той да бъде предоставен на консорциума " Чирен Дрилинг 2022 ", който включваше близката до предприемача Христо Ковачки " Атоменергоремонт ". Но по неразбираеми аргументи обвързваното с Ковачки обединяване се отхвърли и по този начин се стигна до втория в класирането - ГБС.

Изпълнението на надземната част от плана за уголемение на " Чирен " бе предоставена на различен консорциум на строителната компания още през януари. По същия метод и третата част от плана - нов газопровод до с. Бутан, отново ще се прави от ГБС.

В последна сметка разширението на хранилището ще наподобява по следния метод: 300 млн. лева за надземната част, което включва построяването на нова компресорна станция; подземната част за 220 млн. лева и газопровода до с. Бутан за 83 млн. лева Или общо малко над 600 млн лева Изпълнители надлежно са обединяванията на ГБС - " Тех енерджи експанжън ", " Ю Джи Европейски Съюз дрилинг Чирен ", " Стройгазсистем ".
Реклама Казусът с изпълнителите
Работата по разширението на " Чирен " в действителност трябваше да стартира още предходната есен, само че в средата на юни 2022 година планът бе спрян от " Булгартрансгаз " поради смяна в параметрите и включването на спомагателния газопровод до с. Бутан, свързващ газовото вместилище с националната газопреносна мрежа.

Очаква се разширението на да бъде завършено доникъде на 2025г, като при избрани условия може и да е малко по-рано.

Още през януари имаше подозрения дали обединяването към " Атоменергоремонт " ще се заеме с осъществяването по плана, чиято социална поръчка завоюва. Тогава обаче от " Булгартрансгаз " пазеха безмълвие по тематиката евентуално поради деликатния проблем с въглищния предприемач и неговия бизнес. Малко по-късно стана ясно, че въглищни централи свързвани с предприемача са разследвани от Брюксел на въглеродни излъчвания в докладите си.

След като беше разгласен, който беше фокусиран върху лица в енергийния бранш, Христо Ковачки се завърна интензивно в общественото пространство и даде и изявление за.
Реклама Бъдещето на Чирен е ярко
Един от най-важните моменти е, че откакто бъде завършен ремонтът и бъде въведена нова компресорна станция, хранилището ще може да работи в реверсивен режим и ще може бързо да реагира, ако би трябвало да се нагнетява газ през зимата или да се добива подобен през лятото, което е нетипично. До момента единствено една от функционалностите беше допустима и значително това е повода работата в " Чирен " през годината да е разграничена на две - 6 месеца се нагнетява и 6 месеца се добива.

Освен това потенциалът че бъде подсилен до 1 млрд куб. м. което се равнява на ⅓ от българското годишно ползване.

Така " Чирен " ще провокира повече интерес от страна на газовите снабдители и ще подтиква търговията, изключително след стартирането на газовата връзка с Гърция. За момента единствената " конкуренция " са хранилищата в Румъния.
Свързани публикации Европа към този момент е с нов борсов показател за полутечен газ 4 април 2023, 16:01 " Вечната дружба " от енергетиката 2 април 2023, 09:20 Седмични вести за енергетика: АЕЦ " Белене " се завръща; Бъдещето на металите в България и техните цени 1 април 2023, 07:21 Цената на тока пада, производството от въглища също 30 март 2023, 17:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР