Всичките девет гранични пункта между Турската република Северен Кипър (ТРСК)

...
Всичките девет гранични пункта между Турската република Северен Кипър (ТРСК)
Коментари Харесай

Отвориха граничните пунктове между двете части на Кипър с че...

Всичките девет гранични пункта сред Турската република Северен Кипър (ТРСК) и гръцката част на Кипър към този момент работят, откакто останаха затворени за повече от година заради пандемията COVID-19.

Има обаче изискване - наложително е преминаващите границата да имат негативен ПСР тест или резултат от антигенен тест, изработен през последните седем дни на британски и турски.

Кипърският грък Кириакос Циамбазис и кипърския турчин Унтак Дузгун не са се виждали повече от 460 дни и в този момент се срещнаха, откакто границата бе отворена.



„ Е, аз пристигам от Фания, смесеното село и по тази причина имам доста другари, които пристигнах да видя - мина прекомерно дълго “, сподели Циамбазис.

„ По-добре пунктовете да са отворени, с цел да можем да си оказваме помощ. В пандемията изгубих другари, прелестни хора и не можах да отида на погребението “, добави Циамбазис.

От турската част, при граничния пункт на улица Ледра даже постлали червен килим за идващите от гръцката част.

Един магазинер, смеейки се, сподели: „ Да, в действителност бяха разгънали аления килим, само че кметът сподели, че това е прекалено много и по-късно го махнаха. “

Въпреки това различен магазинер държеше надпис " Добре пристигнали " на гръцки, турски и британски, дружно с поднос с локум, поздравяващ идващите от юг.



Преминаването още веднъж ставаше безпроблемно, съвсем както беше преди пандемията.

Две дами мюсюлманки на към 20 години, Иман и Нуир, които живеят в гръцката част, минаха на север за закуска. „ Храната там е страхотна и ни е позната, доста се вълнуваме “, сподели Иман.

На север магазинер покрай джамията „ Света София “ се оплака, че по време на пандемията близките квартали са били „ мъртва зона “.

„ Надяваме се, че към този момент хората ще посещават региона. Очакваме старите другари да се върнат и повече хора идват на посещаване “, сподели той.



И един от тези, които евентуално ще върнат живота в региона, е 72-годишният Панайотис Менелау, който сподели, че минава на разходка - както беше направил преди пандемията. „ Често идвах, с цел да се разхождам, а по-късно да се срещна с другари на кафе “, сподели той.

Снимки Асошиейтед прес
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР