Всички знаят, че когато става въпрос за грижа за различни

...
Всички знаят, че когато става въпрос за грижа за различни
Коментари Харесай

Колко често трябва да мием косата си според типа ѝ

Всички знаят, че когато става въпрос за грижа за разнообразни видове коса, единственият общ знаменател е, че няма подобен – изключително що се отнася до това какъв брой постоянно би трябвало да я мием.

Тъй като толкоз доста от живота ни се върти към нашия график за разчистване, намирането на щастливата формула за чиста кожа може да спести много неприятности. Типът коса, текстурата и дължината са явни фактори, само че положението на скалпа и методът на живот, като да вземем за пример трениране и равнището на замърсяване във вашия град, са по-малко известни променливи, които обаче е значимо да се вземат поради.

Въпреки че няма повсеместен отговор за това какъв брой постоянно да мием косата си, всичко стартира с вярното идентифициране на типа ѝ. Преди да посегнете към обичания си шампоан, е добре да разберете какво споделят експертите за другите видове коса и скалп.

Първо, преди да извършите своя график за измиване и да употребявате коктейл от артикули, би трябвало вярно да прецените косата си, даже и в случай че смятате, че към този момент знаете каква е тя. Много фактори, като текстура и конструкция, не са постоянно явни. „ Оставянето на косата без артикули и изсъхването ѝ на въздух, е най-лесният метод да определите текстурата ѝ “, споделя Фредерик Феккай пред InStyle.

След като извършите това, трикът за оценка на дебелината и текстурата е да вземете един кичур и да го втриете сред пръстите си. „ Ако едвам усещате косъма, това е фина коса “, изяснява известната фризьорка Лора Полко. Тя прибавя, че грубата коса се схваща, в случай че имате подутини по кичура. Ако пък усещате нещо приблизително сред двете, това е промеждутъчен вид коса. Ако постоянно ставате жертва на разграничени краища или косата ви има отпаднал тип, то косата ви има ниска порьозност.

„ При ниска порьозност незабавно ще забележите липса на искра и разтегливост “, споделя Феккай и това в последна сметка ще докара до раздробяване. За да тествате порьозността на косата си, вземете различен кичур и го поставете в чаша вода. Ако той изплава до повърхността, тогава порьозността ви е ниска. Също по този начин би трябвало да обърнете внимание на това дали косата ви лишава доста време да изсъхне на въздух. Друг симптом за ниска порьозност е, в случай че ви би трябвало дълго време, с цел да може косата добре да се намокри.

Ето по какъв начин да миете косата си, според от вида ѝ

Фина коса

Фината коса нормално е плоска, което значи, че кичурите се омазняват доста по-бързо от другите видове. Повечето хора с фина коса би трябвало да се къпят всеки ден, само че по-важното е да знаят тъкмо по какъв начин да се мият.

Започнете с първокласен шампоан, от който да употребявате доста малко количество. Фината коса не се нуждае от доста и в противоположен случай единствено ще си хабите парите. Феккай поучава да не нанасяте шампоана непосредствено върху скалпа си. Вместо това, първо го направете на пяна в ръцете си, а по-късно масажирайте косата си, преди да изплакнете със студена вода.

„ Изплакването е извънредно значимо, тъй като студената вода прави фината коса да наподобява по-гладка и блестяща “, споделя Феккай пред InStyle.

Мазна коса
Едва ли бихме изненадали някого, в случай че кажем, че прекомерно мазната коса би трябвало да се мие всекидневно и е доста значимо да прилагате вярната техника при процеса. Най-ефективният метод за измиване на мазна коса е разделянето ѝ на части. И вместо да търкате, по-добре правете кръгови придвижвания по скалпа, с цел да активирате фоликула, с цел да може корените на косата да се снабдят с О2.

След това изплакнете косата извънредно деликатно, защото всеки остатъчен артикул ще докара до струпване и ще форсира омазняването. Може да нанесете еликсир единствено по краищата.

Суха коса
Ограничете измиванията до веднъж-два пъти седмично, само че ги направете качествено. Отделете си задоволително време, с цел да се погрижите за косата си и да предотвратите сухота.

Плътната коса по естество е суха, тъй като кара кичурите да се уголемяват и това придава по-пълния резултат. Решението на Феккай е да нанесете еликсир или възстановяваща маска за коса преди баня, с цел да осигурите спомагателна доза хидратация. След това е време за шампоана, който се употребява в дребни количества и се нанася тъкмо в корена. Като се изплакнете, може да добавите еликсир, който също да измиете добре.

Между шампоана и балсама може да приложите изсъхнал шампоан, който да забави типа на мазна коса. Противно на общоприетото разбиране, че този артикул не въздейства добре на скалпа, кожният лекар Дженифър Макгрегър споделя пред InStyle, че това е нещото, което най-често употребява.

Балансирана коса
Хората с коса, която не е прекомерно тънка или прекомерно дебела, може да се задоволят с измиване на всеки два дни. Добре е да употребяват мек шампоан, с който не би трябвало да прекаляват. Често срещана неточност при този вид коса е несъразмерното измиване, което в действителност просто основава нежелани проблеми. Количеството къпания могат да доведат до изсушаване или пък прекомерно омазняване.

Затова ограничете желанието си да миете косата постоянно и поддържайте график от най-много три пъти седмично.

Къдрава коса
Експертите предлагат режимът за измиване на къдрава коса да е формиран от два пъти седмично и да се употребява хидратиращ шампоан, след което да се нанесе и еликсир. „ С последния артикул започнете от краищата и продължете нагоре по косата. Оставете за няколко минути, след което го изплакнете “, споделя Полко.

Боядисана коса
За боядисаната коса е добре да следвате инструкциите за вашия вид. Ключово е да употребявате шампоан и еликсир, които ще защитят цвета ви и ще оказват помощ за здравето на косъма.

Чувствителен скалп
Ако мислите, че сухият шампоан предизвиква сензитивност на скалпа, помислете още веднъж. Според специалисти, има разнообразни аргументи, които могат да бъдат свързани с сензитивния скалп, в това число генетика, баланс на кожни микроорганизми и алергии.

За леко сензитивен скалп, нежният и хидратиращ шампоан ще направи чудеса за облекчение на сърбежа и минимизиране на люспите. По-досадната сензитивност евентуално е породена от себореен дерматит. За да успокоите обстановката, доктор Макгрегър предлага да употребявате шампоан за лекуване на кожни инфекции, който да оставите да попие за 5-10 минути.

Както всяка грижа за кожата, в случай че скалпът ви е в действителност скучен и твърдоглав, лекуването без рецепта няма да ви подейства. Затова е значимо да се насочите за съвет към вашия кожен лекар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР