Всички знаем за несметното богатство на арабските шейхове. Но нека

...
Всички знаем за несметното богатство на арабските шейхове. Но нека
Коментари Харесай

Как живеят арабските семейства в Обединените арабски емирства?

Всички знаем за несметното благосъстояние на арабските шейхове. Но дано да забележим по какъв начин живее елементарното арабско семейство в Обединените арабски емирства (ОАЕ)?

Семейството в ОАЕ е преди всичко. Арабската жена е страж на фамилното огнище и се почита от арабските мъже. Смята се, че фамилията е толкоз щастливо, колкото деца има в него.

Брак

Решението за подписване на брак се взима преди всичко от фамилията на младоженеца. Правата на дамите в мюсюлманските страни са еквивалентни на мъжките, тъй че евентуалната булка има право да откаже предлагането, в случай че младоженецът не е притеглен от нея.

Арабските дами съвсем в никакъв случай не се женят за европейци – за тях бракът с неверници е равностоен на изпъждане от страната им вечно. Мъжете от ОАЕ от време на време се женят за девойки от Европа – само че тук всичко е устроено по подобен метод, че бракът не е от изгода на никого с изключение на за мъжа. За дамите, бракът няма да им обезпечи поданство, а децата, при положение на проблеми в брака – им се лишават и те би трябвало да изоставен страната.

Вярно е, че бракът с богат шейх е нещо доста прелестно, стига да можете да търпите. В последна сметка, съгласно закона, даже в случай че дамата е втора, трета или четвърта – всяка има своя лична къща, обилно благосъстояние и отделянето на внимание би трябвало да бъде еднообразно за всяка “любима ” измежду дамите.

Днес не всеки арабин може да си разреши полигамията. Въпреки че ислямът разрешава мъжете да имат до четири съпруги, главната причина за тази моногамия е неналичието на средства за поддържане на харем. Ето за какво, класическото семейство в ОАЕ, състоящо се от един брачен партньор, няколко съпруги и харем, е привилегия за шейховете и заможните хора.

Сватба

Ако измежду европейците предбрачният контракт едвам в този момент идва на мода, в арабските страни, това съглашение е наложителен детайл от сватбата. Брачният контракт се подписва от двамата родители вместо булката.

Сватбеното празненство след подписването на контракта може да се организира в границите на една година – преди този момент младоженецът може да види бъдещата си брачна половинка единствено в наличието на околните ѝ. Семейството на младоженеца заплаща булченската рокля, която би могла да коства повече от няколко стотин хиляди $, тъй че девойките печелят.

Арабската женитба е същинско представление. Масата е изпълнена с угощения, които непрекъснато се обновяват, с цел да се покажат на гостите гостоприемството и изобилието. Тъй като ислямът не разрешава алкохола, за пиянство няма нищо повече от мощно кафе на трапезата.

Семеен живот

Преобладаващият мит за дискриминирането на арабските дами в действителност е ненапълно пресилена. Във всяко арабско семейство една жена би трябвало да се подчинява на брачна половинка си, само че постоянно взе участие в решаването на значими въпроси.

Фактът, че омъжените дами живеят в емирства като в затвор, е мит. Да, на улицата те са съвсем невидими. Тези, които са – в черно.

В реалност, омъжената жена може да носи каквото си пожелае и мини пола, и дънки, и къси панталони (всички тези страхотни дами могат да прекарват часове в магазина, избирайки най-модерните облекла и платове) – само че върху нея е длъжна да сложи черно копринено покривало до петата, а лицето ѝ да бъде покрито с черна бурка. Само пръстите, краката и очите са забележими.

Днес по улиците можете да видите една арабска жена в дънки и туника, само че единственото, което към момента съблюдава, е покриването на главата. Много рядко бихте видели жена без кърпа.

По-възрастните дами покриват лицата си с медна маска. Младите, несъмнено, не се лимитират, само че са най-красиви за мъжа си.

Между другото, арабските дами са много образовани, за тях са отворени най-хубавите университети в света. Омъжената жена не може да работи, даже и да не ѝ го не разрешават тя или не желае да работи, или е изтощена от честите бременности и раждане. Младите хора в това отношение са по-прогресивни. Много девойки, които са получили обучение в Европа, остават там и се борят да създадат кариера. Арабските фамилии, които живеят отвън мюсюлманския свят, рядко одобряват съществени всемирски обичаи.

Арабският брачен партньор може във всеки един миг да каже на жена си: “Талак, талак, такак ” ( “махай се ”) – и това значи, че той се развежда с нея и тя би трябвало неотложно да напусне дома им, взимайки със себе си единствено това, с което е била облечена. Ето за какво, дамите – за всеки случай – носят по себе си цялото злато, което имат. Сега, несъмнено, това е анахронизъм.

Но дамите към момента носят килограми злато (например един шейх за сватбата на щерка си я украсил с 16 кг злато. Вестниците описали в детайли всяко украшение и разгласили фотоси и показали точната цена). Също по този начин мъжете дават злато вместо цветя. Колкото повече тежи златото, толкоз по-силна е любовта им. Според локална сентенция жена без злато е гола.

А за тези, които се тревожат за “потисничеството ” на арабските мюсюлмански дами можем да кажем: една жена в ОАЕ желае бракоразвод в два случая:

1) Ако има потвърдено изменничество от брачна половинка. Но това на процедура е невероятно, тъй като в ОАЕ, полигамията е публично позволена. Днес, в случай че брачният партньор е съгрешил, брачната половинка избира да мълчи. Относно децата те остават при татко си, в случай че съпрузите се разведат.

2) Ако брачният партньор не обезпечава задоволително обичаната си. В това число, не я води по заведения за хранене, не ѝ купува злато, построил ѝ е къща, която не е толкоз хубава като на другите му дами и така нататък Съдът доста деликатно преглежда сходни петиции и от време на време ги удовлетворява. В края на краищата един богат шейх може да си разреши няколко съпруги, само че към всяка би трябвало да има еднообразно отношение. Задава се явен график на визити, на новата брачна половинка ѝ се построява независима къща (не по-евтина и не по-скъпа от на предишната), парите се разпределят на равни елементи, и като цяло – дамата би трябвало да е задоволена. Ако нещо не е наред – това е проблем не на дамата, а на брачна половинка, който не е съумял да „ се оправи “ със обстановката.

Вижте още: Погрижете се за очите си и изхвърлете очилата посредством тези техники

Подкрепата на фамилията в арабското семейство е доста мощна. Например, в случай че една жена е овдовяла, братът на брачна половинка ѝ счита за собствен дълг да се ожени за нея и да я отбрани.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР