Всички знаем колко позитивен ефект може да окаже върху нас

...
Всички знаем колко позитивен ефект може да окаже върху нас
Коментари Харесай

Музиката и фитнес – какво да слушаме, докато тренираме


Всички знаем какъв брой положителен резултат може да окаже върху нас музиката. Нищо не може да увеличи настроението ни и да ни стимулира по-добре от нея. Едва ли можем да си представим визитата на фитнеса без обичаните си зареждащи с въодушевление песни. И най-натоварените тренировки минават доста по-леко и стимулирано, когато са съчетани с вярната музика. Днес ще разгледаме въздействието на съответни жанрове, с цел да установим коя музика е най-подходяща за фитнес залата. Разбира се, усетите и желанията са самостоятелни, само че дано чуем какво споделя и науката по въпроса.

Многобройни изследвания демонстрират, че музиката има бездънен резултат върху физическата интензивност. Може да повлияе на усещането ни за изпитание, да само че отклони от умората и да синхронизира придвижванията ни, като усъвършенства цялостното показване. Темпото и ритъмът на музиката играят решаваща роля в регулирането на темпото на самата подготовка.



Темпото на песента се мери в удари в минута (BPM) и може доста да повлияе на интензивността на вашата подготовка. За действия като тичане или HIIT тренировки с висока активност по-бързите песни в диапазона от 120-150 BPM са идеални. За действия, изискващи по-бавно движение, като йога или стречинг, изберете музика с BPM под 100. Експериментирайте с разнообразни темпове, с цел да намерите кое работи най-добре за желания от вас жанр на подготовка.

Високоинтензивни тренировки (HIIT, кардио)

Със своите енергични бийтове и пулсиращи ритми, електронната музика е съвършен за високоинтензивни тренировки. Песни на Calvin Harris, Zedd и Martin Garrix могат да ви държат стимулирани и заредени с сила.



Мощните и динамични ритми на хип-хоп и рап музиката, да не забравяме и самите текстове, могат да обезпечат идеалния декор за интензивни тренировки. Например Еминем, Кание Уест и Дрейк са известни избори.

Силова подготовка

Задвижващите китарни рифове и мощните вокали на рок и метъл музиката могат да бъдат мотивиращи по време на сесии за повдигане на тежести. Песни на групи като Metallica, AC/DC и Queen могат да бъдат мощен саундтрак към вашата силова подготовка.

Оптимистичните и закачливи поп мелодии могат да създадат вашата силова подготовка също мотивираща. Например: Doja Cat, Ариана Гранде и Майли Сайръс.



Йога и стречинг

Ambient/Chillout: Успокояващата инструментална музика може да усъвършенства медитативния аспект на йогата. Артисти като Ludovico Einaudi, Ólafur Arnalds и Brian Eno основават амбиентни шедьоври, идеални за тези действия.

Вечните композиции на класическата музика, изключително творби с постепенно движение, могат да основат спокойна атмосфера за йога и стречинг. Например творби на композитори като Бетовен, Дебюси и Сати.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР