Всички знаем, че човек живее, докато в тялото му протича

...
Всички знаем, че човек живее, докато в тялото му протича
Коментари Харесай

Ако човек овладее дишането си, той става господар на съдбата си

Всички знаем, че човек живее, до момента в който в тялото му протича витална сила. Когато тя спре, той умира. ПРАНАЯМА и СВАРОДАЯ са антични науки за управление на виталната сила (прана) посредством дишането, а ТУ-НА (част от китайския Тай-дзи-цюан) е изкуство за премахване на нечистия въздух от организма и набиране на задоволително количество чист въздух.

Пранаяма (от прана-енергия и яма-насочвам) или контролът върху дишането съставлява дихателни практики, които усилват доста количеството витална сила в човешкото тяло.

Съществуват няколко типа дихателни практики – балансиращи, енергизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Всички техники от Пранаяма имат възстановителен резултат върху редица болести посредством въздействието си върху мозъчните полукълба. Правилното дишане понижава нервното напрежение, успокоява мозъка, прочиства целия организъм, отстранява блокажите на сила по пътя на нервните потоци, лекува депресии и психологични болести. То влияе на всички органи в нашето тяло посредством масажа на вдишването и издишването, като ги подхранва с кръв.

Целта на пранаяма е да се балансира и разшири виталната сила в нашия организъм. Пранаяма има разнообразни дихателни техники – нади шодхана, брамари, уджай, капалабати и доста други, като при всички тях се обезпечава в допълнение количество О2, усъвършенства се действието на белите дробове и се влияе на мозъка и страстите. Чрез пранично дишане човек получава достъп до голям поток от сила, която му служи като гориво.

Един дихателен цикъл се състои от едно поемане и едно издишване. Белите дробове са ситуирани в гръдния панер и когато дишаме, те се уголемяват. Повечето хора не знаят по какъв начин да изпълват целия размер на белите си дробове и по този начин не съумяват да отстранен въглеродния двуокис и токсините от кръвта. Най-лесно това се реализира посредством “коремното ” дишане. При поемане въздухът прониква в бронхите и изпълва белите дробове, в това число долната им част. Така белият дроб натиска диафрагмата и тя се спуска надолу. В този миг гръдният панер е изпълнен с въздух и коремът се издува. При издишане коремът се прибира, диафрагмата се повдига и доближава белите дробове. Това разрешава на издишания въздух да напусне долната част на белите дробове. И вдишването и издишването се правят през носа. В началото дишането е с дребна амплитуда, само че посте­пенно би трябвало да удължавате продължителността на циклите вдишване-издишване.

Който усвои вярното и ритмичното дишане, ще бъде в положение да приема доста количество сила, да не боледува и да забави процесите на стареене в организма си, да прочиства постоянно и елементарно белите си дробове. Праничното дишане ви енергизира по този начин, че аурата ви нараства със 100 %, а когато лечители употребяват праничното дишане, резултатът е доста по-ефективен. При вярното дишане скъпият за организма ни О2 се разнася в цялото ни тяло. Спокойно може да кажем, че хората, които не умеят да дишат, не подхранват клетките си с задоволително О2, получават хипоксия на тъканите и по тази причина по-бързо стареят и по-бързо умират. Дишането може да се контролира и променя за постигането на избрани резултати. Приетата посредством дишане витална сила може да се насочва и да укрепва целия организъм.
Неслучайно в античните санскритски книги постоянно се загатва, че “ако човек овладее дишането си, става стопанин на ориста си. “

Всички антични мъдреци и философи са употребявали следеното дишане, с цел да влязат по-бързо в медитативно положение и са знаели, че дишането е обвързвано доста мощно с физическото и духовното ни положение. Чрез дихателни техники те са влияели на физиологията на тялото си, забавяли са сърдечната активност и пулса, видоизменяли са мозъчните талази.

Във всички тибетски манастири и до през днешния ден монасите вършат ежедневно дихателни извършения, с които се защищават от заболявания и болести.

В северната част на Индия живеят по този начин наречените гуджари (гуджаратци), които са известни с природосъобразния си метод на живот, отличават се с неизмеримо положително физическо и психологично здраве. Вследствие на вярното, надълбоко и отмерено дишане белите им дробове са с необикновен размер и мощна защитна мощ, а всички гуджари са носители на мощна биоенергия и невероятна вътрешен глас. Според учените те са едни от най-дълго живеещите и неболедуващи хора в света. За тях актуалните заболявания като рак, инсулт, сърдечно-съдови, стрес, диабет, хипертония са безусловно непознати.

В днешно време сме принудени да дишаме мръсен въздух, подправен с дим, автомобилни газове, химически боклуци и доста други токсини и отрови. Всичко това отива в белите ни дробове, а оттова – и в целия ни организъм, след което идват заболяванията и многочислените неразположения и здравословни проблеми. Там, където въздухът е освен чист, само че и зареден с повече негативни електрически заряди (аниони), дишаме по-леко, наспиваме се по-бързо и умората ни изчезва. Повече електрически негативни заряди се срещат при естествената радиация в природата, при ултравиолетовите лъчи на слънцето и при рухването на водата във водопадите. Когато анионите спаднат под 2000 куб. см (най-често това се вижда в огромните градове), стартира да се появяват спад на имунната система, хронична отмалялост, бодърствуване и главоболие.

Лошите дихатели привички – ускореното, шумно и плитко дишане, дишането единствено през уста и други повреждат белите дробове и сърцето, трансформират кръвообръщението, ускоряват процесите на стареене, водят до енергиен дисбаланс – причина за още доста и тежки болести. Има хиляди хора, чиито долни сектори на белите дробове не са усетили О2 от доста години, както и хиляди други, които не съумяват да изхвърлят пълноценно нездравословния въглероден двуокис.

Не всеки час и ден може да отидем в гора или парк, с цел да подишаме чист въздух, само че всеки ден може, откакто се научим да дишаме вярно, да обезвреждаме отровите и токсините, да “преработваме и пречистваме ” сами въздуха, който вдишваме, да изхвърляме негативната сила и да се самозареждаме с позитивна, да преодоляваме бързо напрежението и депресията.

Всекидневното практикуване и трениране на белите дробове е належащо за нашето положително здраве. Тяхното постоянно стесняване и разпределяне спомага за пълноценното попиване на силата. Бебетата и дребните деца неумишлено упражняват белите си дробове, когато плачат, само че при възрастните хора това не може да се реализира по този метод. Когато белите дробове са здрави, те могат да се оправят с всички болестотворни микроби.

Древните индуси и китайци проверявали дали белите им дробове са здрави, без да вървят на доктор, като се следили сами – в случай че времето за издишване е по-дълго от времето за поемане, това говорело за заболяване, защото се поема по-малко въздух, в сравнение с се изхвърля. И в случай че вдишването е по-дълго, в сравнение с издишването, това означавало, че човек е здрав, той е поел повече сила. Като упражняваме дишането си, възстановяваме белодробната си вентилация и променяме концентрацията на въглеродния двуокис в белите дробове и кръвта.

На мен ми бяха нужни доста време и старания, с цел да мога да се науча и да разкрия дълго време забулените в загадка и предопределени за стеснен кръг от хора дихателни техники от Изтока и да ги приспособявам за хората от Запада. Дълго време те са били окултни, скрити за елементарните хора, изучавани единствено в храмове или прошепнати на ухо в езотерични учения.

Има доста и разнообразни типове и техники на дишане – коремно, диафрагмено, цветно, кръгово, трансформиращо, междинно, външно, вътрешно, дишане посредством дробовете, посредством порите на кожата, посредством костите, посредством чакрите и доста други Всички те способстват в дробовете и стомашните ни тъкани да протича цялостен въздушен продан – сходна цялостна промяна на кислорода и въглеродния двуокис не може да бъде осъществена при елементарния метод на дишане. Който и тип да изберете от горепосочените, при всички има няколко наложителни правила:

1. Преди започване на която и да е дихателна техника няколко пъти издишайте мощно, защото по време на надълбоко издишване с изключение на въглероден двуокис отделяме и изразходвана сила.

2. Вдишвайте и издишвайте през носа – в него има косъмчета, които задържат механичните частици от въздуха. Когато дишате единствено през устата, рискувате да атрофирате функционалността на носа, който елементарно би се запушил. Когато дребните деца поемат въздух единствено през устата, щитовидната им жлеза може да стане недоразвита, сливиците да се усилят и умственото им съзряване да закъснее.

3. При затворена уста обърнете езика обратно по този начин, че обикновено долната му повърхнина да допира горната част на небцето до зъбите. Започнете да вдишвате. Опитайте се да отведете върха на езика толкоз надалеч обратно, колкото това е допустимо без напрежение – и задръжте. Езикът допира горната част на небцето до зъбите, с цел да свърже двата канала думай и жънмай посредством по този начин наречения от даосите “мост на свраките ” – усъвършенства се връзката сред енергийния канал в задната част и енергийния канал в предната част на тялото. По този метод затваряте “енергийния кръг ” на вашия организъм. Издишайте, като отпуснете езика от небцето. Древните индуси назовават тази позиция Кхечари Мудра и тя оказва помощ елементарно за повишение на енергийното равнище и увеличение на циркулацията на виталната сила.

4. Когато вдишвате, леко издувайте корема си, а при издишване го свивайте.

5. Задържайте дъха си при поемане – “празно задържане ” и задържайте дъха си при издишване – “пълно задържане ”. Задържането на дъха при поемане и издишване е основата на Пранаяма и се назовава – кум бака.

6. Винаги съблюдавайте подобаващия за вас темп на дишане. Ритмичното дишане е метод за добиване на по-голямо количество витална мощ от въздуха и оптималното ѝ потребление. За начинаещи е добре при поемане да се брои до шест, задържате, като броите до две, издишвате, като броите до четири и задържате, като броите до две. Това е темп 6-2-4-2. За напреднали и усвоили предния темп е желателно 10-4-8-4.

Така нареченият “умерен вид ” значи въздухът да бъде арестуван за малко, след което да се издиша, преди да се усети напрежение, по-късно да се вдиша още веднъж и да се задържи по същия метод. Полека-лека би трябвало да се стремим към по-дълго задържане на въздуха, само че последователно, без да дишаме през устата.

Смята се, че начинаещият в Пранаяма е усвоил минималните условия, в случай че успее да задържи въздуха в продължение на 2 мин. Ако продължителността е 4 мин., резултатът е добър. Ако продължителността е повече от 6 мин, се смята, че обучаваният е овладял Пранаяма изцяло.

Това би трябвало да става единствено под управлението на умел преподавател. Често източните лечители поучават човек да издиша въздуха трикратно (за да се изхвърли изцяло застоялия въздух отвътре), по-късно, вдишвайки през ноздрите, да повдигне малко диафрагмата си, тъй че разширеният гръден панер да одобри формата на глинено гърне и да го задържи толкоз дълго, колкото е допустимо. Тази дихателна техника в Тибет се назовава “Bum-can ”.

Много постоянно тибетските монаси употребяват дишане “тумо ”, посредством което генерират топлота в телата си. А повторното поемане е антична лечебна процедура.

Според тибетските лами при естествени климатични условия за едно денонощие се вършат 21600 вдишвания и издишвания (един цикъл за четири секунди). Според тях нормалната дълготрайност на мисълта е равна на продължителността на един дихателен цикъл.

Преди започване на всяко дихателно упражнение би трябвало да се успокоите и да се освободите от всевъзможни терзания, да бъдете в положително въодушевление, да сте освободили червата и пикочния мехур и да сте облечени в свободни облекла, тъй че да не ви стягат и притискат.

Всеки човек с известна непримиримост и неизменност може за малко време да се научи да диша вярно и здравословно. Правилното дишане е по-лесно, в сравнение с да се научиш да свириш на цигулка или да играеш футбол.

Дихателните извършения, които ви предлагам, са елементарни, само че имат доста мощен резултат и с тях не трябва да се прекалява. Упражненията за дишане са противопоказни за бременни, заболели на легло, хора с инфекциозни и психологични болести и претърпели оперативна интервенция, преди да са се възстановили.
Най-древната и лесна техника за вътрешна естетика и успокоение е дишането.

Чрез описаните по-долу техники вие ще снабдите организма си с по-голямо количество О2, ще се освободите от психологичното и физическото напрежение, ще прочистите целия си организъм, ще влеете в тялото си свежа сила и ще се чувствате по-спокойни, по-бодри и по-жизнерадостни.

• Седнете или легнете умерено, отпуснете се изцяло. Затворете очите си. Вдишвайте през носа надълбоко, като напълните с въздух белите си дробове по този начин, че да го усетите чак до корема. Същевременно си мислете, че поемате дружно с въздуха и жизненост, религия, оптимизъм и други позитивни страсти. Това е правилото на приемането, само че това, което получавате, не е единствено О2, а витална мощ, витална сила. Задръжте няколко секунди (това е сплотяващият принцип) и наведете надолу глава, като издишвате мощно и шумно и си мислите, че издишвате неприятностите, проблемите, омразата и други негативни страсти по този начин, че да не оставите въздух в белите си дробове. Повтаряйте това всяка заран, изначало по пет пъти, до момента в който достигнете до девет пъти всеки ден.

• Заемете разкривен стоеж с крайници, разтворени на ширината на раменете. Свийте ръце в пестник и ги поставете на раменете си. Вдишвайте надълбоко през носа, задръжте въздуха и започнете да издишвате и разтваряте постепенно ръцете встрани и ги спускате встрани около тялото си. Повторете това седем пъ­ти.

• Заемете стоеж, както в предното упражнение. Двете си ръце разтворете хоризонтално с обърнати нагоре длани. При поемане свийте ръцете си в юмруци, задръжте въздуха и поставете свитите ръце с юмруци, опрени в гърдите. При издишване изпънете ръце хоризонтално и отворете юмруците си. Повторете това седем пъти.

• Заемете разкривен стоеж. При поемане опънете ръце с разперени пръсти пред гърдите с длани надолу, като опирате небцето си с език. Задръжте дишането, колкото можете и изпънете хоризонтално ръце встрани. Издишайте през устата, като издавате мощно звука “УХ ” и свивате мощно ръце в юмруци. След издишване свалете ръцете надолу, отпуснете пръстите на ръцете, вдишайте обикновено и започнете още веднъж. Повторете не повече от пет пъти. С тази техника най-ефикасно и цялостно се освобождавате от насъбраните отрови и въглероден двуокис.

• Без значение дали сте прав или седнал, вдишвайте през лявата ноздра и издишвайте през дясната, при което палецът и междинният пръст поредно отпушват или запушват ноздрите. Повторете пет пъти, след което вдишвайте през дясната ноздра, а издишвайте през лявата. Отново повторете пет пъти. Това дишане се назовава “Нади Шодханам. “ Когато запушим с пръст лявата ноздра и вдишваме през дясната, а по-късно повторим аналогично с дясната и вдишваме през лявата, скоро ще установим, че в едната ноздра въздухът минава с по-голяма лекост, в сравнение с през другата.

• Според “Тантрическата физиология ” на всеки 24 часа има единствено 6 интервала, когато въздухът минава и през двете ноздри с идентична лекост. Дишането през лявата ноздра демонстрира, че е активизиран енергийният поток “Ида ” (преобладаващ е умът), а дишането през дясната ноздра засилва енергийния поток “Пингала ”. В взаимозависимост от времето на деня и силата на дишането, йогинът може да предскаже голям брой значими събития. Този тип умения е пояснен в “Zab-mo-nan-don ” ( “Дълбокото вътрешно дишане ”) от Кармала Дордже. Днес актуалните физиологични проучвания удостоверяват това, което античните йоги са разбрали преди хиляди години – въздухът, който дишаме, минава поредно през едната и по-късно през другата ноздра, т.е. едната ноздра постоянно е по-отпушена от другата. С това дишане кислородът минава поредно от лявото и дясното полукълбо на мозъка и има мощен опреснителен резултат. Тази техника се предлага за хора, които се занимават с продължителна умствена и креативна активност.

• Седнете или легнете комфортно. Затворете очи. Дишайте в нормалния за вас темп, без да го задържате или задълбочавате. Най-важното е вниманието към вашето дишане. Едновременно с това се пробвайте да се вслушате в дишането си, без да се напрягате и насилвате. Не след доста време дишането ви от самосебе си ще се забави и задълбочи, ще стане по-равномерно. Продължавайте да отпускате мускулите на тялото си, като по този начин отпускате и кръвоносните си съдове. Сърцето ви влиза в по-спокоен темп. Мислено си представете, че това е естественото ви положение, то ви съпровожда постоянно и на всички места.

Когато се научите да се вслушвате в личното си дишане, постоянно ще чувствате лека, естествена приятност.

• Заемете изправен стоеж, вдишайте през носа, като отпуснете и приберете ръцете си до тялото с прибрани пръсти. Започнете да издишвате, като наведете главата си напред, тъй че брадичката да опре в гърдите ви. Това по този начин наречената “джаланд-хара-бандха ”. Чрез нея се затваря енергийният кръг и не се разрешава приключване на сила. Задръжте малко и започнете да вдишвате, като движите главата си обратно и вдигате ръце нагоре по този начин, че дланите да се допрян над главата ви. При допрени пръсти задръжте въздуха. Издишайте като навеждате леко глава и разделяте ръцете си. Повторете това девет пъти.

• Използвайте същия стоеж с леко разкрачени крайници. При поемане повдигнете ръце хоризонтално настрана с пръсти, опрени на раменете, високо повдигнати лакти и език опрян в небцето.Задръжте и издишайте през носа, като сваляте ръце около бедрата си. Повторете седем пъти.

• Седнете в комфортна поза. Вдишайте надълбоко и постепенно и без да задържате, издишайте бързо и мощно през носа. Изпълнява се една минута, почива се една минута и още веднъж една минута дишане. Техниката се назовава “духало ” и спомага за разграждане на мазнините в човешкото тяло. В древността се е употребила с триумф за лекуване на хора с наднормено тегло.

• Седнете комфортно с изправен тил на стола. Вдишвайте, като свивате ръце в юмруци с палци вътре в пръстите и ги поставете на колене с длани, сочещи надолу /кокалчетата на пръстите да сочат нагоре. / Затворете очи и издишайте леко, като навеждате главата напред. След това задръжте малко и започнете да вдишвате, като изтегляте глава обратно. Докато изпълнявате упражнението седем пъти, дръжте свити мускулите на ануса си, с цел да може силата да се издигне по гръбначния ви дирек.

Желателно е всеки ден да упражнявате дишането си по 10-15 минути, като си изберете няколко от гореизложените техники. Ако имате опция да вършиме това в парк, гора или където и да е измежду природата, резултатът ще е забележителен. Ако нямате тази опция, отворете прозореца или вратата в дома си. Не след доста време дишането ще ви стане и барометър, който ще ви предизвестява за идни заболявания. Ще достигнете положение, в което се е нараснала устойчивостта на организма ви, ще знаете по какъв начин да се освобождавате бързо от физическото и психологичното напрежение, ще се влияете по-малко от външни условия. Не позволявайте всекидневният стрес и напрежение да трансформират вашия естествен дихателен темп.

Добрите дихателни привички ще ви създадат здрави, мощни и витални, ще подобрят вашето физическо и психологично положение. Нека да не забравяме, че няма път без търсене, няма истина без страдалчество, че за вас да се научите да дишате вярно не е невероятно. Където има воля, има и метод. Може да имаме доста познания, само че в случай че нямаме воля да използваме знанието, няма никаква изгода. Използвайте вашата воля, с цел да практикувате всеки ден част от научените дихателни техники. От вас зависи да трансформирате най-елементарния развой поемане – издишване в могъща лечебна терапия.

Колкото и да е необикновено, постоянното вярно дишане е доста значимо и за персоналното благополучие на всеки човек.

ДИК ДЕРИК

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР