Всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100%, ще могат

...
Всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100%, ще могат
Коментари Харесай

МЗХГ с разяснения как ще бъдат компенсирани земеделците в Пловдивско |

Всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100%, ще могат да се подкрепят по две схеми – схемата за подкрепяне по обвързаната поддръжка и по " де минимис " (de minimis), оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

При подпомагането по схемата за обвързаната поддръжка, земеделските производители би трябвало да имат поради следното:

За да бъде прието форсмажорно събитие, претендентът за подкрепяне по обвързаните схеми за плодове и зеленчуци (обвързана подкрепа) уведомява ДФЗ в период до 15 дни от датата на пораждане на фактическото събитие – в тази ситуация падналата градушка, като:

• Подава се декларация по пример в Областната дирекция на Държавен фонд " Земеделие ", с която се задължава да даде доказателствен документ за форсмажорното събитие, публикуван от оторизирана за това институция – регионален шеф, кмет на обитаемото място и други

• В съответния случай това е заповед от кмета на обитаемото място или регионален шеф за съществуването на бедственото събитие /положение, с посочени землища/имоти, съпроводена от документ от службата по метеорология и хидрология удостоверяващ настъпилото събитие - градушка/дата, часови диапазон, период/.

По схемата де минимис (de minimis), земеделските производители би трябвало да имат поради, че оптималната помощ, която могат да получат е общо в размер на 25 000 евро за последните три финансови години.

Земеделските производители, отглеждащи плодове и зеленчуци със 100% пропаднали площи ще имат право да вземат участие в схемата за подкрепяне по обвързаната поддръжка. Те също би трябвало да уведомят ДФЗ за форсмажор в период до 15 дни от датата на пораждане на фактическото събитие и да показват документите разказани нагоре. Трябва да се има поради, че не може да се получава по едно и също време подкрепяне за едно и също събитие по разнообразни схеми, с цел да няма двойно финансиране.

По схемата за пропаднали площи се изисква земеделският производител да има застраховка на продукцията. В случая от изчислената помощ се приспада полученото обезщетение от застрахователя и се заплаща разликата.
Когато земеделските производители нямат застраховки, се заплаща 50% от избраната ставка за съответната просвета. Ставката се дефинира от МЗХГ, като се вземат разноските по софтуерна карта до събитието. Например разноските са 1000 лева./ха. Ставката не може да надвишава 80% (по регламент),т.е. 800 лева./ха. на процедура, в случай че няма застраховка, помощта е 400 лева./ха.

Сроковете за заплащане по другите схеми

Подпомагане по линия на държавни помощи посредством бюджета на Държавна фирма „ Земеделие “:

За земеделските стопани с изцяло пропаднали площи (на 100%) до края на 2021 година може да се приложи настоящият механизъм на държавната помощ за компенсиране на вредите в резултат на неподходящи климатични събития. Данните все още демонстрират, че от градушката на 28.08.2021 година в област Пловдив са наранени близо 15 000 декара земеделска продукция (основно насаждения с ориз, плодове и зеленчуци).
За застраховане на подпомагането в актуализацията на бюджета са заложени 15 млн. лв.. Тези средства зависят от актуализацията на бюджета от Народното събрание за тази година.

За производителите на плодове и зеленчуци, в това число винени лозя, се планува нотифициране на държавна помощ по Временната рамка за Коронавирус 19 за обезпечаване на ликвидност и поддръжка на приходите по отношение на коронавирус рецесията и нарасналите разноски за произвеждане на единица продукция през тази година.
Тази поддръжка за земеделските стопани отглеждащи трайни насаждения и зеленчукови култури е планувана в границите на 70-те млн. лева препоръчани от МЗХГ в актуализацията на бюджета за бранш „ Земеделие ”. Тези средства зависят от актуализацията на бюджета от Народното събрание за тази година.

За потърпевшите аграрни стопани със вреди под 100 % по земеделските култури е възможно използването на минимална помощ de minimis, като за задачата би могло да се открие банкет на заявки, след обобщаването на данните, през интервала ноември-декември на 2021 година и да се даде помощта през месец януари на 2022 година Изплащането на de minimis помощта през 2021 година е невероятно заради достигнатия нормативно избран предел за България за три бюджетни години, само че през идната година ще бъде освободен предел в границите на близо 36 млн. лв..

Подпомагане по линия на директните заплащания

За земеделските стопани, претенденти за подкрепяне по обвързаната поддръжка, биха могли да получат европейското финансиране откакто завърши отчитането на фактурите за реализация на плодовете и зеленчуците през декември и януари. Плащането ще се извърши в интервала февруари-март 2022 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР