Всички сме наясно с ползите от консумацията на риба. Освен

...
Всички сме наясно с ползите от консумацията на риба. Освен
Коментари Харесай

Ако държите на здравето си не купувайте никога тази риба

Всички сме наясно с изгодите от потреблението на риба. Освен че е доста вкусна, рибата е елементарно смилаема храна, богата е на омега-3 мастни киселини, витамини и микроелементи, които са доста значими за организма. Проучвания обаче демонстрират, че не всички типове риба са толкоз потребни, колкото си мислим.

Напоследък в магазините се появи една риба, наречена пангасиус. Много хора си мислят, че тя се лови в солена вода, само че не е по този начин.

Пангасиусът е сладководна риба, от фамилията на сомовете. Тя населява езерата и реките на Източна Азия, само че е най-разпространена в реките Меконг и Чаупрай. Пангасиусът се счита за най-мръсната риба в света, точно поради нейния натурален хабитат — делтата на река Меконг, която е измежду най-замърсените реки в света.



Вредна риба

Във Виетнам пангасиусът се лови, отглежда и яде от стотици години. Местните ферми за пангасиус изнасят месото ѝ в съвсем 140 страни, измежду които Съединени американски щати, Русия, Украйна, доста западноевропейски страни и други страни по цялото земно кълбо. Пангасиусът може да се откри в магазините в цяла форма и под формата на филе.

Рибата се развъжда при извънредно нехигиенични условия, като нормално се храни със сушени рибни кости от към този момент изкормените и разфасовани нейни събратя. Пангасиусът, който се отглежда в тези виетнамски ферми, нараства четири пъти по-бързо от останалите сомове, тъй като храната му е натъпкана с хормони за напредък.



Но това, което най-много прави тази риба негодна за консумация, е нейното местообитание. Водите на река Меконг са измежду най-замърсените и токсични в света — цялостни с химически токсини, бактерии и промишлени боклуци. Всяка година 230 000 тона индустриални боклуци се изхвърлят в реката. При лабораторен разбор в тях са открити огромни количества арсен, полихлорни бифенили, ДДТ, железни примеси, хлордан (инсектицид, неразрешен за приложимост от Стокхолмската спогодба от 2001 г.), изомери на хексахлорциклохексан (познат и като препарата линдан), хексахлорбензол и какви ли не други отровни и рискови съединени. Всичко това се натрупва в месото на рибите, които оцеляват в тази отровна среда като се хранят най-много с останките на свои мъртви събратя.

Освен това, водата, която се употребява за предпазване и заледяване на пангасиусът, също идва напряко от река Меконг.



Искате ли да опитате риба с хормони на растежа? То безусловно би трябвало да опитате пангасиус.

Находчивите и предприемчиви притежатели на рибни стопанства дават на рибите хормони за напредък и антибиотици, поради които те бързо доближават нужните за продажба размери и килограми и интензивно се развъждат.

Изследване на месото на тази риба разкрива ужасяващи неща. В него са открити изомери и тежки метали, както и хлор и хексахлорбензол, които вредят на човешкото здраве, даже когато са в доста дребни количества.



Ако към момента не сме ви убедили, че пангасиусът е рисков, то ето още няколко обстоятелството, установени от биолози и химици:

Консумацията на месо от пангасиус предизвиква отравяне на кръвта, поврежда черния дроб и други вътрешни органи. Ето за какво продажбата на тази риба е неразрешена в доста европейски страни, както и в Съединени американски щати и Канада.

Филето на рибата съдържа също и нараснали равнища на канцерогенни субстанции като нитрофуразон и полифосфати.

Освен това пангасиусът не съдържа омега-3 мастни киселини, както и множеството хранителни субстанции, които се съдържат в месото на останалите риби.

Защо тогава отровната риба се внася у нас и се продава в магазините? Отговорът е елементарен — тя е една от най-евтините риби. Изкупната ѝ цена във Виетнам е 1 цент за кг.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР