Всички сме направени от звезди“ не е просто красива фраза,

...
Всички сме направени от звезди“ не е просто красива фраза,
Коментари Харесай

Звезден прах

„ Всички сме направени от звезди “ не е просто красива фраза, а самата истина. Всеки човек, който познавате или сте познавали, всяка звезда на небето – колкото и да сме разнообразни, ние, хората, от небесните тела, всички сме формирани от едни и същи химични детайли. Атомите, които построяват нас и всичко друго, са значителен, само че въпреки всичко краен брой. Знаем ли обаче коя е първичната материя, онази субстанция, която разказват митологиите, трактатите на философите, а след това и на алхимиците?

По-голямата част от материята се състои от най-простите атоми на водорода, хелия, а също въглерод, азот, О2.

Атомите на всеки детайл има разнообразни характерности и свойства, само че по какъв начин са се образували в началото. Как е започнало  всичко?

Чуйте диалога с доктор Николай Качаров, гост-лектор на Рацио, в презентацията „ Всичко е звезден прахуляк “, която можете да следите онлайн на 16 ноември.

Д-р Николай Качаров е магистър по астрофизика от Физическия факултет на СУ през 2006. След къса специализация в Европейската южна обсерватория (ESO), стартира докторантура в университета в Хайделберг, където се занимава с проучвания на химичните детайли на звездни купове. След това стартира работа в института Макс Планк в Хайделберг, а от 2020 година е част от института по астрофизика Лайбниц в Потсдам.

Основните му научни ползи са свързани с проучването на химичната и динамична еволюция на близки галактики. Комбинирайки данни за придвижванията на звездите в дадена вселена и техния химичен състав, ние можем елементарно да реконструираме предишното и да създадем реалистични оценки за бъдещето развиване на тази вселена.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР