Всички сме чували за Камино де Сантяго в Испания -

...
Всички сме чували за Камино де Сантяго в Испания -
Коментари Харесай

Via Transilvanica – румънският отговор на прословутия Камино де Сантяго

Всички сме чували за Камино де Сантяго в Испания - един от най-известните исторически поклоннически направления в света, именуван още Пътят към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела, написа Euronews.

Но в случай че търсите идващото си предизвикателство и желаете нещо малко по-различно, за какво не помислите за румънския Via Transilvanica. Маршрутът е с дължина 1400 км и е въодушевен от испанския Камино де Сантяго - пресича Румъния от север на юг, криволичейки през 108 села и градове по пътя.

Идеята за този маршрут хрумва преди четири години на 52-годишния Алин Усериу като метод да изследва дивата природа и да съживи селските региони. Той желае да сътвори нещо сходно на античния път на поклонниците до Сантяго или пък на големия American Pacific Crest Trail.

Алин даже не подозира, че повече от 10 000 души ще се отзоват и ще оказват помощ за превръщането на тази фантазия в действителност. Хората непринудено се включват да маркират маршрута през Карпатите и някои от най-зрелищните пейзажи на континента.



Четири години по-късно тази грандиозна задача най-сетне е изпълнена. За да отпразнува откриването на маршрута, Алин го изминава самичък, като прекарва към 2 месеца в вървене от Путна в северната част на Румъния до крайната спирка на Via Transilvanica в Дробета-Турну Северин покрай сръбската граница.



Маршрутът е разграничен на седем основни района, всеки от които има неповторима кухня и просвета. Пресичането на един район изисква сред 6 и 15 дни вървене пешком, само че в случай че не разполагате с толкоз време, може да се качите на колело и да изминете дистанцията доста по-бързо.



Според колоездач цялата пътека може да бъде измината за 20 дни, в случай че не спирате прекомерно постоянно.

Една от задачите на Алин е да върне славата на красивите селски региони и на екотуризма, които са обезлюдени поради изселването на младежите. В едно от 108 -те села, през които минава маршрутът - Сапарток, Раду Молдован трансформира изоставена остаряла сграда в красива къща за посетители. Пред Еuronews.com той споделя, че се надява Via Transilvanica и популяризирането му да помогне за развиването на неговото малко селце, което има население от едвам двадесет и двама души.



Що се отнася до екотуризма, който включва запазването на локалната архитектура и обичаи, Усериу не счита, че ще бъдат достигнати мащабите на всеобщия туризъм, какъвто се следи по черноморските плажове на Румъния.



„ Задали сме оптимален трафик до 300 000 души годишно и към момента сме надалеч от него “, споделя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР