Всички сме били там: вършим обичайните си задължения и изведнъж

...
Всички сме били там: вършим обичайните си задължения и изведнъж
Коментари Харесай

Трябва ли да посетите лекар за тази остра болка в стомаха?

Всички сме били там: вършим нормалните си отговорности и внезапно усещаме остра болежка в стомаха...

...или най-малко го усещаме по този метод. И до момента в който признаците могат да бъдат елементарно разпознати, повода нормално е по-трудно откриваема. Острата коремна болежка сама по себе си може да значи всичко. Всъщност описът на вероятните виновници е съвсем безконечен. Възможните аргументи за остра стомашна болежка могат да преминат от ежедневните дразнения до медицински незабавни случаи и от чисто физиологични аргументи до прочувствени положения.

Тези евентуални аргументи могат да бъдат всичко, от киселинен рефлукс до хранителни алергии, стрес, синдром на раздразнените вътрешности (IBS), апендицит или менструални конвулсии. Други аргументи за остра болежка в стомаха включват отравяне с храна, инфекции, колит, ендометриоза, жлъчни камъни, стомашни язви, възпалителна болест на червата, дивертикулит, проблеми с жлъчния мехур и чернодробно заболяване. Така че, да....

За благополучие, когато изпитвате остра болежка в стомаха, не е належащо да поставяте диагноза сами; можете да го оставите на експертите. Най-важното е да знаете дали е време да потърсите здравна помощ. Ето какво би трябвало да знаете:

Кога да посетите доктор

Тъй като има толкоз доста евентуални аргументи за остра стомашна болежка, никой не би трябвало да се пробва да се диагностицира самичък. Едно от основните неща е да се дефинира дали болката е нещо, което ще изисква здравно внимание и лекуване, или е нещо, което ще е кратковременно и не е нужно да се лекувате. Вместо това, споделя Вълк, " Едно от основните неща е да се дефинира дали болката е нещо, което ще изисква здравно внимание и лекуване, или в случай че това е нещо, което ще е кратковременно и не е нужно да се лекувате ".
Първото нещо е времето. Зависи дали е краткосрочно или дълготрайно. Ако това е еднократно събитие, което идва или продължава единствено няколко дни, би трябвало да го наблюдавате с менструален цикъл, храни, които сте яли, и други признаци, с цел да определите дали... би трябвало да се обадите на Вашия доктор. Например, в случай че сте в средата на цикъла си и се появява един път и по-късно изчезва след 24 до 48 часа - и не е обвързван с нищо друго - просто би трябвало да следите дали ще се повтори.

Има обаче няколко признаци, че би трябвало да потърсите неотложно здравна помощ.

Всичко, обвързвано с температура, се нуждае от лекарска интервенция. Хроничната остра коремна болежка, обвързвана със загуба на тегло, постоянно е притеснителна - това нормално значи, че това е нещо, което визира способността на някой да яде. Също по този начин, в случай че болката е задоволително мощна, с цел да ви разсъни, това е още един знак, че това може би е нещо доста. Разбира се, всичко, което е доста тежко и дълготрайно, би трябвало да бъде видяно.

Други червени знамена са диария, повръщане, усложнения при вървене.

Какво да очаквате

Ако решите да посетите доктор, той ще организира физически обзор и ще ви зададе няколко въпроса, с цел да разбере по-добре повода за коремната болежка.

Вашият доктор може да ви зададе съответни въпроси, като да вземем за пример дали болката е в избрана посока или остава на едно място, дали болката е непрекъсната или на моменти и дали болката се свързва с други признаци като диария или гадене. За да помогнете на Вашия доктор да сложи най-точната диагноза, обърнете внимание, в случай че болката се утежнява в съответни обстановки, с цел да можете да споделите тази информация, когато ви попитат.

Местоположението на коремната болежка може също по този начин да даде някои улики във връзка с източника й. Например, болката в горния квадрант на стомаха може да алармира за заболяване на жлъчния мехур или за чернодробно заболяване, до момента в който болката в левия низък квадрант може да значи болежка, която произтича от яйчниците, ендометриозата, дивертикул, инфектиране или възпалителното заболяване на червата. Болката от дясната страна на стомаха може да значи апендицит, възпалително заболяване на червата, зараза или инфектиране.

Разбира се, всичко, което пациентът дава във връзка с неща, които могат да бъдат свързани с него, е доста потребно, с цел да може лекарят да разбере какво се случва. Тъй като опциите са толкоз доста, след въпросите, лекарят ще реши какви проучвания би трябвало да ви назначи.

Тъй като може да бъде предизвикателство за лекарите да диагностицират коренната причина за остра болежка в стомаха, може да си коства да получите второ мнение, изключително в случай че болката продължи след лекуването. Бъдете най-хубавият бранител на тялото си и, в случай че не сте удовлетворени от диагнозата или лекуването, не се отхвърляйте, до момента в който не намерите облекчението, което заслужавате.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР