Всички сертификати за поставени ваксини срещу COVID-19, които са издадени

...
Всички сертификати за поставени ваксини срещу COVID-19, които са издадени
Коментари Харесай

Ваксинираните срещу COVID-19 ще трябва пак да вадят сертификати

Всички документи за сложени ваксини против COVID-19, които са издадени досега, ще бъдат преиздадени в границите на няколко дни. Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров пред телевизия " България он еър ", представен и от пресцентъра на министерството. По думите му преиздаването се постанова по отношение на на документа. " Има доста дълъг гратисен интервал, в който ще важат старите, което не постанова скупчване на хората за преиздаване ", посочва министър Кацаров.

Анонсът му обаче хвърли в ужас хиляди жители, които към този момент са имунизирани с две дози и имат публикуван документ за имунизация на хартия. По данни на единния информативен портал с цялостен имунизационен цикъл са 526 486 лица. Повечето от тях се чудеха би трябвало ли да вървят отначало до имунизационен център, с цел да им издадат сертифкат отначало, както и дали новият сертифкат ще може да бъде теглен електронно. Реденето отначало за документ на над половин милион души несъмнено вещае километрични опашки, изключително на прага на летния сезон, когато доста хора се канят да пътуват.

По-късно от Министерство на здравеопазването пратиха особено обяснение за документа. " Разработената от „ Информационно обслужване “ система ще прегенерира автоматизирано всички издадени до в този момент документи в новия европейски формат, когато регламента влезе в действие (на 1 юли - бел.ред) ", споделят оттова. Старите документи ще продължат да бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август 2021 г, с цел да се избегне скупчването на хора за преиздаване.

" В момента специалистите на „ Информационно обслужване “ създават апликация за мобилни устройства, която ще разреши на притежателите на здравни документи да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е належащо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред персоналните лекари или имунизационните центрове за издаване на документа. Това доста ще улесни жителите при пътувания ", изясняват още от Министерство на здравеопазването.

Както " Сега " писа, издаването на документите у нас е придружено от не един и два казуса. Най-напред имаше кавги към издаването им - някои центрове желаеха пари за разпечатването им, само че по-късно бе взето решение те да са безвъзмездни, когато се издават от центъра, сложил втората игла. После се появиха сигнали от жители, които месеци наред . Причините бяха, че са поставили дозите си в разнообразни лечебни заведения, или пък че е-регистърът не може да регистрира по-къс период сред двете дози. От. Само пред ден обаче съобщи, че към момента хора, които са се имунизирали с две разнообразни ваксини, не могат да получат полагащия им се документ.

 

Какво и от по кое време ще се включва в документа?

От Министерство на здравеопазването напомнят, че България има цялостна подготвеност за въвеждане на Европейския дигитален зелен документ за имунизация против COVID-19, след като българската система е напълно интегрирана с тази на Европейска комисия, т.е. българските документи са съвместими със системите на другите страни от Европейски Съюз. " По правилник документът влиза в действие от 1 юли 2021 година, Централната система се чака да стартира работа още на 1 юни 2021 година, което ще даде опция на държавите-членки, които имат техническа подготвеност, да издават зелени документи още от идващия месец ", споделят оттова.

И дават още уточнения: По правилник цифровият зелен документ е безвъзмезден. Европейска комисия дефинира три разновидността на документа - за съществуване на приключен имунизационен цикъл с една от утвърдените от Европейска комисия ваксини, при отрицателен тест или при преболедуване, като и трите съдържат QR код, посредством който оторизираните управляващи в страните от Европейски Съюз ще могат да ревизират валидността му. Сертификатът ще съдържа информация за имена и датата на раждане на имунизираното лице, кода по интернационалната подредба на лекарствените средства, комерсиалното название на продукта, производителя, партидата, датата на слагането на имунизациите, страната на слагане, имунизационния център и други наложителни атрибути.

При документа за съществуване на отрицателен тест за съществуване на вирус е разказан типа на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е направила теста  и др,, а документът за преболедуване включва информация за датата на първия позитивен тест за COVID-19 и валидността на документа. Според условията на Европейска комисия валидността на документа за преболедуване е не повече от 180 дни след първия позитивен тест.

Първоначално ще бъдат издавани единствено документи за имунизация, а документите за преболедуване и отрицателен тест се чака да влязат в действие след средата на юни , споделят от Министерство на здравеопазването.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР