Всички родители се гордеят и са щастливи, когато показват постиженията

...
Всички родители се гордеят и са щастливи, когато показват постиженията
Коментари Харесай

Sharenting - какво представлява и защо e по-добре да го избягвате

Всички родители се гордеят и са щастливи, когато демонстрират достиженията на децата си. Дори въпросното достижение да е просто следващото паднало зъбче. Етапите от растежа на дребните са фактически крачки напред в тяхното развиване. Но дали е потребно всяка дребна стъпчица да става притежание на всички?

Явлението се назовава Sharenting и съществува, откогато Фейсбук и Instagram се трансформираха в албуми със фотоси, в това число и показващи най-съкровените моменти.

Преди беше на мода татковците с горделивост да демонстрират фотоси на кучетата си, ловните или риболовните си титли, а майките носеха в чантите си непроменяемо по една-две фотоси на децата. Сега това се случва в общественото пространство. И не става дума за 1-2 фотоси, а за безчет.

Снимките на децата обаче елементарно могат да се трансфорат в обществено притежание и да бъдат споделени без знанието на родителите. Ето какво би трябвало да знаете и по какъв начин да предотвратите възможните отрицателни последствия от шерването.

Какво е Sharenting

Това е много публикуван табиет и се състои в натрапчивата обява в обществените мрежи от мама и баща на фотоси и видеоклипове, показващи техните деца, изключително като по-малки. Тази процедура се е утвърдила дотам, че се наложи да се измисли нов израз, за ​​да се разпознава – Sharenting.

Показването на децата стартира още от първия ултразвуков обзор, минава през раждането, първите стъпки, загубата на първия зъб и така нататък И по този начин се трансформира в нещо като обществен документален филм, в който е допустимо да се наблюдава техния напредък. Звездите не вършат изключение и също подвластни на новата мода.

Но всичко това крие и своите опасности, изяснява Джанлуиджи Бонаноми, IT публицист и специалист по връзки в Италия.

„ Родителите и най-много майките са склонни да разгласяват фотоси и видеоклипове на своите деца, на първо място с желанието да покажат техните умения и уникалност, както и да получат лайкове и мнения, доказващи това, което те към този момент са видели в дребните. Това е последица от историческия интервал, който претърпяваме – навлизането на цифровата епоха в всекидневието и устрема да бъде споделен всеки аспект от живота, без каквато и да е дискретност “, изяснява специалистът.

Какви са рисковете

Въпреки че може да наподобява безобидно, шерването е феномен, който не трябва да се подценява и би трябвало да се третира с нужното внимание. Всъщност слагането на онлайн изображения на децата, може да има значими последствия и в дълготраен проект, които постоянно сме склонни да пренебрегваме, избирайки следващата ефектна фотография, която да публикуваме в обществените мрежи.

Ето и съответните рискове, свързани със шерването, които е добре да знаете и да действате малко по-разумно, когато желаете да покажете бебето или порасналото си дете.

Първият проблематичен аспект безспорно е този на неприкосновеността на персоналния живот. Непрекъснатото шерване на персонални изображения значи, че всеки може да има достъп до забележителна част от живота ви. Със сигурност децата не са наясно и затова не са съгласни с това. Но в даден миг за тях ще бъде събран стабилен списък от фотоси, до които всеки би могъл да има достъп. В някои страни към този момент има каузи, заведени от юноши против родители, точно поради нарушаването на неприкосновеността на персоналния живот. Да не приказваме, че даването на такива данни в обществените платформи може да ги изложи на допустима кражба на идентичност.

Така че шерването на фотоси съставлява опасност освен за персоналния живот, само че и за сигурността на децата. Особено, в случай че тези фотоси попаднат в ръцете на злонамерени хора.

От друга страна, дребните деца, чиито изображения показвате, ще пораснат и ще станат младежи. Това е внимателен интервал, в който те елементарно могат да попаднат под кибертормоз, като основа на изнудването може да се трансформира точно някоя остаряла тяхна фотография.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР