Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са

...
Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са
Коментари Харесай

Станислав Тодоров след становището на КС: Решенията на КЕВР за тока, парното и газа са валидни

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единомислещо. Затова те са годни. Българските жители могат да разчитат на тях за цените за идващите 12 месеца.

Това съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров на брифинг, откакто Конституционния съд разгласи, че той е определен в нарушаване на Конституцията.

" Изненадан съм от решението на Конституционен съд, само че сме взели всички ограничения актовете от времето на ръководството ми, да бъдат постоянни и потребителите да могат да разчитат на тях ", съобщи Тодоров.

Той разгласи, че въпросното решение значи, че КЕВР дейно стопира работа и няма по какъв начин да одобри цени даже за месец август.

Ето за какво Тодоров прикани депутатите неотложно да започват процедура за избор на негов правоприемник, тъй че регулаторът да взема съответни решения в условия на рецесия, даже и без работещ парламент.

Тодоров разкри още, че юристите на Комисията са го посъветвали да не упълномощава никого да извършва функционалностите за председателстващ, тъй като по този начин неговият избор би станал незабележим. " Оттук нататък даже изплащането на заплатите на чиновниците е сложено под въпрос ", сподели шефът на енергийния регулатор.

Тодоров напомни част от взетите решения.

" Комисията одобри решение за новите цени на тока от 1 юли. Те плануват минимално нарастване от 3%, до момента в който в Европа доближават над 80%.

По отношение на газа беше обезпечен механизъм, по който " Булгаргаз " да си набира количества, тъй че да обезпечава потреблението. От този миг България не зависи единствено от една тръба.

По отношение на топлинната сила всички знаете за шокиращите изказвания за растеж от до 300%. Реалното нарастване, което е заслужено, беше към 120%. Независимо от това КЕВР спря дотациите на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) производителите и насочи парите към бита, с цел да може да има търпими цени и топлинна сигурност ", показа той.

Тодоров разкри, че " Топлофикация-София " предстои на инспекция поради неплатени отговорности. " Дружеството не заплаща дължимите 330 млн. лв. на " Булгаргаз ". Това заплашва позицията им като публичен снабдител. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото вместилище в Чирен. Така всички български консуматори щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон ", заяви той.

Сред тематиките, които предстоят да бъдат разисквани от КЕВР Тодоров посочи въвеждане на единна цена на балансираща сила и още по-голямо понижаване на цените за бизнеса, както и узаконяване на затворените газопреносни енергийни мрежи и сполучливо довеждане докрай на над 1000 каузи по актове на Комисията - над 100 милиона юридически веществен интерес. " Всички тези неща след решението на Конституционен съд стопират.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР