Всички работят успешно с електронни рецепти, издадени коректно от Националната

...
Всички работят успешно с електронни рецепти, издадени коректно от Националната
Коментари Харесай

АПТЕКИ 36.6 изпълняват електронни рецепти

Всички работят сполучливо с електронни предписания, издадени правилно от Националната Здравно-Информационна Система (НЗИС). От януари 2021 година до момента във всичките 25 обекта от веригата са изпълнени над 500 е-рецепти. Е-документът е облекчение за пациента, защото не се постанова посещаване при персоналния доктор за взимане на хартиена рецепта, в случай че пациентът е в лечебно заведение за болнична помощ или страда от обвързвано с COVID-заболяване. Един път изписана, е-рецептата не може да бъде променяна или модифицирана.



Как работи е-рецептата?

Лекарите изписват и изпращат своите предписания към НЗИС след извършен обзор, а благодарение на специфичен програмен продукт получават достъп до рецептата и могат да я изпълнят. Фармацевтите не получават информация за общото здравословно положение на пациента! Единственото, до което имат достъп, е самата рецепта и медикаментите, предписани за лекуване на съответнoто лице. За да бъде изпълнена сполучливо електронната рецепта пациентът би трябвало да показа следната информация:
Вариант 1 : Дванадесет цифрен NRN код (национален номер на рецептата), който може да получи от лекаря при издаване на рецептата в НЗИС + ЕГН или трите имена на пациента; Вариант 2: ЕГН + дата на изписване на електронната рецепта; Вариант 3: Лекарски номер на рецепта (LRN), който се генерира при издаване на рецептата от лекаря + УИН номер на лекаря + трите имена на пациента.
На е-рецепта могат да бъдат изписани всички позволени за приложимост лекарствени артикули в България. При тях няма опция за “генерична замяна” на едно лекарство с друго от същия вид. Също по този начин един път изпълнена, тя не може да бъде обслужена наново. На този стадий на е-рецепта не могат да бъдат изписани хранителни добавки, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, защото за тях все още няма интегриран указател.

Освен медикаменти по лекарско наставление в можете да откриете още разнообразние от персонални защитни средства, медицински произведения, хранителни добавки, козметика, билкови смеси и хомеопатични артикули. Всички те могат да доближат до Вас и посредством, в която предлаганите над 12 000 продукта биват доставяни посредством куриерска услуга в границите на 2-4 работни дни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР