Всички правим грешки и това е нормално. В областта на

...
Всички правим грешки и това е нормално. В областта на
Коментари Харесай

4 грешки, които всеки нов акварист прави

Всички вършим неточности и това е обикновено. В региона на акваристиката също има шепа правила, които доста запалянковци подценяват, пропускайки частта, където би трябвало да научат всичко за новото си занимание. Резултатите от това неведение са смъртоносни за рибките и утежняващи джоба ви – ето някои от тях:

1. Бързата работа

Много прохождащи акваристи не помнят, че откакто конфигурират аквариума си (добавят вода, украшения, филтри и т.н.) има избран интервал, в който той би трябвало да работи на празни обороти, без да има рибки в него. В този период (няколко седмици) се реализира цикъла на азота, което съставлява разграждане на хранителна материя и обработване на потребните бактерии. Добавите ли рибките преди цикълът да се е завъртял изцяло, рискувате да получат амониево натравяне и да умрат.

2. Неправилният тип рибки

 4 неточности, които всеки нов акварист прави

Макар аквариумът да е конфигуриран вярно и цикълът на азота да е приключен, някои вършат грешката да съберат несъвместими по себе си риби. И измежду водните жители се срещат извънредно териториални и нападателни типове, които ще въздействат зле на по-спокойните. От друга страна, типове, идващи от извънредно разнообразни хабитати, ще изискват и разнообразни условия на развъждане.

3. Малък аквариум

 4 неточности, които всеки нов акварист прави

Новите акваристи би трябвало да знаят, че акваристиката не е занимание, асоцииращо се със невзискателност. Всъщност един дребен аквариум е извънредно сложен за поддръжка и е редно да е краткотраен вид. Колкото по-голям е един аквариум, толкоз размера вода нараства и затова леките промени в киселинността, твърдостта, температурата и други индикатори ще се понасят по-леко, защото ще бъдат разнесени в огромна повърхност вода. Дребната неточност в 20-литровия аквариум няма да съставлява нищо изключително в 40-литровия.

4. Пренебрегване на поддръжката

Дори откакто инсталирате аквариума, изчакате цикъла на азота и добавите рибките, не е време за отмора – ежеседмично съдът ще изисква към 15% промяна на водата и инспекция на индикаторите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР