Всички правила и норми у нас си имат собствени измерения.

...
Всички правила и норми у нас си имат собствени измерения.
Коментари Харесай

Мерките не действат, но ние знаем кога да ги прилагаме

Всички правила и правила у нас си имат лични измерения. Пречупени са през всевъзможни призми, а създателите им все по-често ги нарушават, отхвърлят или пък ги афишират за неефективни. Така не се печели доверие и не се подтиква популацията да извършва каквито и да било инструкции. Но към този момент стана ясно, че това си е българският модел и може единствено да го надграждаме. Управляващите следват добре познатия ни утъпкан път - триумфите са единствено техни, а неуспехите - на всички останали. Те би трябвало да бъдат засипвани само с хвалебствия и благодарности. Никакви забележки и рецензии, тъй като те са език на омразата, подправени вести и скрит план против демокрацията.

 

След като още веднъж множеството области в страната светнаха в алено, здравните управляващи се сащисаха и трябваше въпреки всичко да създадат нещо.

Ваксинирането - и всеобщото, и предпочитаното, е пълен безпорядък. Да тръбят, че единствено то ще ни избави, някак не е задоволително. Какви да бъдат дейностите обаче? Сценариите 

" отваряне - затваряне " и " с маски - без маски "

сме ги отигравали по няколко пъти. Финалните етюди по никакъв начин не са красиви, само че очевидно мъчно ще ги пренапишем с по-хубав и по-оптимистичен свършек.

Заведенията таман заработиха още веднъж. Ресторантьорите са подготвени да се вдигнат на митинг, в случай че отново се опитат да им спрат работата. При всеки комфортен миг отварят дума за обезпечени компенсации, които страната не им е изплатила. Кой ръководещ би желал да се приказват такива неща преди избори? А и министър председателят Борисов даде дума, че отвори и нощните заведения.

" Няма да се поколебаем да наложим още веднъж по-строги ограничения, колкото и да страдат финансите и стопанската система. Хората чакат от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни предлагат. Противник съм на ограниченията със заповеди, само че в случай че лечебните заведения изнемогват, ще наложим ограничавания ", остави си полуотворена малка врата притиснатият от събитията Борисов.

И какво в действителност стори той, откакто от една седмица статистиките сочат, че третата вълна последователно ни залива? Изненадаааа -

приключи предизборния отпуск

на здравния министър Костадин Ангелов и го остави да се оправя както откри за добре. А какво направи здравният министър? Същата работа - трансферира отговорността върху шефовете на районните здравни инспекции и им даде картбланш да постановат каквито си желаят ограничавания по места. 

" Всички шефове на РЗИ имате цялостна независимост да приложите всички ограничения, които считате за нужни, без да се колебаете. Можете да затваряте - заведения за хранене, молове, учебни заведения, фитнеси, спорт - всичко, което е належащо ", прочете Ангелов свое известие, адресирано до ръководителите на РЗИ-тата. И вълкът утолен, и агнето цяло. Хем властта персонално не затваря нищо, хем показва благоприятни условия да затвори всичко по едно и също време.

" Приличам ли ви на човек, който си подмята топката със здравните инспекции? ", попита министърът.

" Дали ни считат за толкоз тъпи, че да ни обяснят и хептен очевидното? ", чудим се ние, елементарните простосмъртни.

Едно обаче е ясно - бизнесът и

невъзможността на страната да се оправи с икономическата рецесия

са болно място и към този момент никой не смее да бърка в тази рана. Затова, вместо да се затварят заведения, учениците още веднъж бяха въдворени да учат по домовете си. Уж по региони и райони, само че на процедура - всеобщо. И, с цел да е кашата още по-гъста, в София, да вземем за пример, беше наложена и една обезщетителна мярка: заведенията ще затварят по-рано - в 22 часа. А крайното решение, въпреки и взето сякаш от шефа на столичната РЗИ, бе оповестено от... градоначалника Йорданка Фандъкова.

Здравният министър дефинира като неистина изказванието, че министър председателят не разрешавал налагането на по-строги ограничавания. Въвеждането им на национално равнище обаче трябвало да бъде в подобаващото време, т.е. тогава, когато обществото било готово да повярва в тях и да ги съблюдава. Кой, по какъв начин и по кое време ще премерване на готовността на хората да повярват в разпоредбите - очевидно е съкровена държавна загадка. Същата работа е и с логаритъма за обмисляне на най-подходящото време за тяхното въвеждане. Единственото обяснение (уж) на Националния действен щаб по въпроса е, че... всичко оказвало въздействие - ограничения, собствено държание, външна температура и така нататък Затова и прогнозите на математиците нямало да излязат правилни.

На фона на всички тези 

странни интелектуални и осведомителни синкопи,

най-неочаквано ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че нещата не вървели в вярната посока и трябвало да се вземат ограничения. Да се чуди човек тези НОЩ-ници (т.е. труженици в НОЩ, като феберейци, меверейци или кагебисти) беседват ли въобще си между тях?

Както е споделил оптимистът обаче - неприятно няма! Само още няколко брифинга на НОЩ и десетина локдауна, съобразени освен с годишните времена, ами и с формалните празници, и с президентските избори наесен, и логаритъмът на този невиждан модел напълно ще ни се обясни. И с ненаситност ще стартираме да съблюдаваме даже разпоредбите, които още не са измислени. Току виж сме доживели деня, когато няма да сме отговорни...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР