Всички политически сили в 48-ото Народно събрание трябва да положат

...
Всички политически сили в 48-ото Народно събрание трябва да положат
Коментари Харесай

Йорданова: Не знаем дали ПП ще предложи кабинет, ако ветото върху Изборния кодекс бъде отхвърлено

Всички политически сили в 48-ото Народно заседание би трябвало да положат старания за образуването на постоянно държавно управление, съобщи пред Българска национална телевизия Надежда Йорданова от " Демократична България ".

Тя добави, че чака представители на всички парламентарни групи да се явят на днешната среща с акад. Николай Денков, който ще бъде номинацията за министър председател на " Продължаваме промяната " при приемането на втория мандат за сформиране на държавно управление

" Политическа партия водят диалози с всички парламентарни групи и ние участваме в тези диалози с цялото схващане какъв брой сложна е обстановката и че всички носим отговорност за това да я решим. В тази комплицирана обстановка дано да оставим сръдните и държанието на афектирани деца и в навечерието на Коледа, с цялото примирение и отговорност, да стартираме да приказваме. Дори да не сме съгласни, със спокоен звук да разбираем къде не сме съгласни и да търсим точките на секване. Номинацията на Денков е ход в вярната посока, отговорно и вярно решение. Фигурата на премиера би трябвало да е на човек с безупречна известност, политически опит и идея, без да е влизал в остри политически борби ", сподели тя.

" Демократична България " поредно последните месеци е отстоявала позицията, че не може да поддържа мандат на ГЕРБ-СДС, тъй като от ГЕРБ не дават знак, че поддържат върховенството на правото, което е измежду главните евроатлантически полезности, посочи Йорданова.

" Върховенство на правото в България, без смяна в правосъдната система, в метода, по който се образува и действа Висш съдебен съвет, института на основния прокурор, личността на Гешев, не може да върви напред. Това, което чакаме от ГЕРБ, е ясно да изразят подготвеност и да дават гаранции, че ще поддържат конституционна промяна, която ще обхване и ролята на основния прокурор и състава на Висш съдебен съвет. Няколко пъти поставяхме този въпрос пред тях и не получавахме отговор. Антикорупционното законодателство не е задоволителна мярка в тази посока, тъй като даже по време на дебата ГЕРБ обявиха от трибуната, че с цел да има битка с корупцията, би трябвало добре работеща прокуратура ", уточни тя.

Според Надежда Йорданова новото постоянно държавно управление би трябвало да е формирано от хора с политически опит, експерти, които не са политически водачи, с цел да се избегне оптимално конфронтационния звук. Управленската му стратегия би трябвало да стъпва на съответни цели.

Разговори по структурата и състава на проектокабинет " Денков " към момента няма, добави тя.

От " Демократична България " ще упорстват в дилемите на идващия кабинет да бъдат включени правосъдната промяна, модернизацията на страната, обвързвана с понижаване на административната тежест и обезпечаване на по-добра бизнес среда, присъединението ни към Шенген и еврозоната и самостоятелност за България от позиция на енергетика и защитата, което включва и незабавна рационализация на Българската войска.

Йорданова посочи, че не може да гадае дали " Продължаваме промяната " ще предложи кабинет на малцинството, в случай че президентското несъгласие върху измененията в Изборния кодекс бъде преодоляно от Народното събрание. По време на дебата за изборните правила от Политическа партия се заканиха, че няма да оферират кабинет, в случай че измененията в кодекса бъдат признати.

" Нека да помислим може ли да слагаме като непреодолима спънка приемането на едни неприятни правила и заради това да се явим на избори точно по тези неприятни правила и добре ли е за обществото? Надявам се, че ще се намерения с малко повече разсъдък, самообладание и прагматизъм ", съобщи тя.

Надежда Йорданова разяснява и вчерашното решение на правната комисия, с което депутатите отхвърлиха президентското несъгласие, като посочи, че е не е чула никакви правни причини за това.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР