Всички обществени фигури, които са получили обвиненията от прокуратурата са

...
Всички обществени фигури, които са получили обвиненията от прокуратурата са
Коментари Харесай

Прокопиев: Обвиняемите обществени фигури в последните години са опонентите на Пеевски

Всички публични фигури, които са получили обвиняванията от прокуратурата са съперници на Делян Пеевски. Това разгласи в ефира на БиТиВи предприемачът Иво Прокопиев, издател на " Дневник " и " Капитал ".

Ако видите всички получили обвиняване - към 30-40 индивида, те всички имат един общ знаменател - прозападни хора, които са съперници на Делян Пеевски, съобщи той.

По думите му, неналичието на името на депутата от Движение за права и свободи в обвинителния акт за банкрута на КТБ е крещяща поради и обществената загадка за неговата роля в модела, по който е работила банката. Допълни, че множеството от активите на банкрутиралата банка сега са под контрола на Пеевски посредством притежаваните от него сдружения, вместо да са под контрола на кредиторите на банката. Посочи, че продължава да има чадър върху непрозрачния метод, по който се ръководи съвкупността от активите на КТБ.

Друга липса в обвинителния акт от позиция на публичния интерес е неналичието на ръководителите на двата регулатора, под контрола на които би трябвало да е била КТБ - Иван Искров, шеф на Българска народна банка по това време и Стоян Мавродиев, управлявал Комисията за финансов контрол.

Тази липса, съгласно Прокопиев, се дължи на изборното държание на прокуратурата. Тя работи както преди време действаше политическата част на Държавна сигурност. Селективно избира кого да упреква съгласно това дали е конкурент на ръководещите или на Пеевски, а не съгласно това да пази правда и правила, илюстрира той.

Едва ли ще се разбере кои политици са били най-близко до Цветан Василев, тъй като за сходни връзки рядко има писмени доказателства, проучва още Прокопиев. Напомни, че работа на обвиняването е да влезе в детайлите, да наблюдава паричните потоци.

Очевидно в това обвиняване това не е направено и то съзнателно, тъй като връзките с политическите партии бяха много опосредствани, а моделът КТБ е прекомерно огромен за дребна страна като България, което прави тези връзки много забележими, разяснява той. Според него в един миг КТБ е била превърната в нервния сплит на модела за корупция, която е правила всички нужни дейности на властта - било да задушава опозицията, било с цел да придобива послушни медии, да взема атрактивни стопански активи.

И сега има няколко по-малки КТБ-та, едно от тях е Българската банка за развиване, уточни Прокопиев. По думите му тя се ръководи в полза на същата група. " Ако процесите там продължат, сходен излаз като на КТБ е неминуем ", предвижда той.

Анализира, че механизмите за отбрана на публичния интерес биват един по един изключвани като се съблюдава философията на схемата " КТБ ", която продължава да съществува в по-малки размери – всеки, който си отвори устата да каже нещо, което не се харесва на властта, е подложен на напън.

В отговор на въпрос уточни, е три са главните групи действия, от които идва " дупката " в КТБ: към една трета от сумата (около 4.5 милиарда лева.) идва от финансиране на медии и политически планове, втората група - от капиталови неточности, съчетани с неналичието на първокласен контрол над активността на банката и третата - от неприятното ръководство на самата неплатежоспособност.

Прокопиев обаче акцентира, че не е значим абсолютният размер на сумата, потънала в КТБ или в планове като този за АЕЦ " Белене ", а че сходни корупционни схеми са вероятни и лишават от ресурса, с който могат да се създадат значими за обществото неща.Това обезсърчава вложителите, смъква доверието в страната, а можеше да сме в еврозоната, да имаме достъп до по-евтини заеми, активите ни да костват по-скъпо. Това обрича всички на дълготрайна беднотия, уточни Прокопиев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Фалитът на КТБ (877)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР