Всички нови моменти, които се въвеждат с трите проекта за

...
Всички нови моменти, които се въвеждат с трите проекта за
Коментари Харесай

Авторите на новите пътни закони: Това са само идеи, всичко подлежи на промяна

Всички нови моменти, които се вкарват с трите плана за закони, които ще заменят сегашният Закон за придвижване по пътищата, са единствено хрумвания и подлежат на разискване или отпадане, сподели през днешния ден след полемика по документите ръководителят на работната група, която ги приготви Красимир Ципов. По мотив рецензиите, че времето за запознаване със Закона за придвижване по пътищата, Закона за пътните транспортни средства и Закона за водачите на моторни транспортни средства преди разискването е било малко, заместник-министърът на вътрешните работи успокои, че това е единствено първа сходна среща.

На полемиката беше оповестено, че оферти в писмена форма ще се одобряват до 4 май на електронен адрес [email protected]. Кръгли маси по тематиката щяло да има и по-късно.

Целта на новите закони е една - да се понижат жертвите, тъй като със 98 починали на 1 млн. поданици, единствено Румъния е след нас в Европейски Съюз, сподели министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че условието на Европейски Съюз е до 2020 година техният брой да падне на половина.

Според Красимир Ципов разделянето на настоящия закон на три има за цел да сътвори по-стабилна уредба, като и подзаконовите нормативни актове влязат в законите.

Текстовете от един закон са разхвърляни в три

Основните рецензии към новите закони бяха, че те не оферират нов модел на организация и работа, а просто текстове от остарелия закон са разграничени на три. " Един закон би трябвало да е явен, прецизен и наличен, това го няма ", заключи Йонко Иванов от " Съюза на преподавателите по автомото подготовка ".

Христо Радков от " Българско обединяване на водачите " акцентира, че е бил необходим един напълно нов закон, само че подобен не се е появил, а единствената основна смяна, е в завишаване на някои наказания. " Година след въвеждането на по-високите наказания от януари предходната година, когато се регламентира и свалянето на номерата, имаме 12 500 свалени номера, 12 000 отнети книжки, 250 000 акта, 900 000 електронни фишове и единствено 3 жертви по-малко. Явно глобите не правят работата ", уточни той.

Радков акцентира, че няма по какъв начин да се вземат съответни ограничения, откакто статистиката куца. У нас 95% от злополуките са по виновност на лидера. В останалите европейски страни този % е 60, а останалите са по друга причина, очевидно ни е неверна статистиката и няма по какъв начин да се създадат верните заключения ", аргументира се той.

Красим Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България акцентира, че в новите закони няма нищо за образованието, а то е основно. Според зам.-министър на превоза Ангел Попов обаче с новия Закон за водачите на моторни транспортни средства ще се ограничи излизането на пътя на необучени водачи.

Единствените, изявили цялостно удовлетворение от закона бяха представителите на две от асоциациите на автосервизите, което е обяснимо, поради фактът, че за първи път се вкарва регистрационен режим за тях и по непоколебим надзор от страната.

Георги Свиленски: На създателите на законите пиша две и половина

Най-добре настроенията заключи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски, които от години е измежду най-активните парламентаристи, работещи по измененията в Закона за придвижване по пътищата. " Единственото хубаво е, че имаме поставено нещо на масата. Продължава да е огромен е тежък Закона придвижване по пътищата, а на тези за подготовка на водачите и пътните транспортни средства им пиша две и половина ", сподели той.

Според него сме станали очевидци на събиране на текстове и наредби от други закони в няколко нови закона.

Началникът на пътна полиция Бойко Рановски обаче не се съгласи с рецензиите, че няма нови моменти. Като значими новости той открои взимането на книжките на чужденци, до момента в който не си платят санкциите, прецизираните на насилствени ограничения и глобите против водачите и изчистването на механизма за връчване на наказателни постановления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР