Всички ние искаме колкото се може по-бързо да завършим същинското

...
Всички ние искаме колкото се може по-бързо да завършим същинското
Коментари Харесай

Работната група за конституционните промени в Северна Македония няма поставени срокове

Всички ние желаеме колкото се може по-бързо да приключим същинското разискване по правене на предложение за самодейността за промени в Конституцията, сподели през днешния ден пред медиите ръководителят на работната група към Министерството на правораздаването в Северна Македония, която би трябвало да изготви предлагането за конституционните промени, Маргарита Цаца-Николовска.

 

По думите й работната група „ върви последователно и периоди във връзка с работата й нито някой е сложил, нито ще бъдат сложени в този миг ”.

 

„ Когато стартираме да работим по същинската част от уговорката ни, да преглеждаме опциите за правене на предлагането за самодейност за конституционни промени, тогава ще можем да приказваме за някакви периоди ”, уточни тя. 

 

Работната група беше основана при започване на май, а на утрешното си съвещание би трябвало да одобри правилника за работата си. 

 

Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич преди 10 дни сподели, че чака до края на май предлагането да бъде готово, с цел да стартира публичното разискване.

 

Работната група би трябвало да приготви предложение за конституционни промени, което държавното управление на Северна Македония да внесе за гласоподаване в Народното събрание. Необходимостта от тези промени произлизат от преговорната рамка, която държавното управление на страната одобри и в която е записано, че българите би трябвало да бъдат вписани в главния закон като изискване за отваряне на преговорните глави.

 

В работната група няма представители на опозиционните партии, а от 23-мата й членове, 10 са специалисти, 10 са препоръчани от политически партии, а трима са препоръчани надлежно от президента, министерството на външните работи и секретариата по европейски въпроси в Северна Македония. 

 

До този миг няма отговор на настояването на представители на българските сдружения техни представители да бъдат включени в работната група за конституционни промени. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР