Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да

...
Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да
Коментари Харесай

Нова наредба изисква и неопакованите храни да бъдат с етикети

Всички неопаковани храни, които стигат до крайния консуматор, би трябвало да бъдат етикетирани. Това е регламентирано в Наредба за даването на информация на потребителите за храните, утвърдена от Министерски съвет, оповестиха от държавната пресслужба.

Изискванията се отнасят при директна продажба на неопаковани храни на краен консуматор, както и такива, които се оферират от заведенията за публично хранене, където продуктите не са авансово опаковани. Етикетите би трябвало да указват наименованието на продукта, периода на минимална продължителност или валидност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара

Съгласно Наредбата, информация за наличието на продуктите се слага наоколо до храната, на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни. За храни, които са авансово опаковани и се доставят от заведения за публично хранене, клиентът ще бъде осведомен за наличието им при приемане на храната. Съдържанието на храни, които се употребяват в заведения за публично хранене, може да бъде поискано от потребителя на място.

Освен това би трябвало да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще разреши храните, които съставляват риск за здравето на потребителите, да бъдат по-лесно проследени и възбранени.

Основната цел на промените е отбрана на здравето на потребителите и гарантиране правото им на осведоменост. До момента за тези храни се изискваше само да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или нетърпимост.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР