Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново

...
Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново
Коментари Харесай

НС: Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие

Всички нежелани от общините язовири ще се ръководят от ново държавно дружество, взеха решение дефинитивно народните представители с гласуваните промени в Закона за водите.

Местните управляващи ще имат тримесечен период да решат дали да трансферират собствеността на язовирите или ще продължат да ги стопанисват.

С окончателните промени в закона, язовирите ще се категоризират на " дребни " и " огромни ", и " рискови " и " рискови ".  От това ще зависи честотата на инспекциите им и условията към експертния личен състав за тяхната поддръжката.

Ново държавно дружество ще поеме собствеността на язовирите, които се трансферират от общините. То ще се управлява от 8-членен директорски съвет, управляван от министъра на стопанската система. С промените се основава се и профилирано комерсиално дружество, което се ангажира с ремонта и поддръжката на трансферираните безплатно язовири на страната. Търговското сдружение ще е към Министерство на стопанската система, като задачата му е то да поеме буферния интервал до прехвърлянето на собствеността.

Целта на измененията в Закона за водите е да се подсигурява сигурността на обитаемоте места, наоколо до язовири.

В страната има малко над 6 000 язовира, над 4 500 от тях са общински. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР