Всички моторни превозни средства, които се движат по пътя от

...
Всички моторни превозни средства, които се движат по пътя от
Коментари Харесай

Пътното управление във Варна: Знакът за винетки до „Златните“ важи за всички

Всички моторни транспортни средства, които се движат по пътя от Варна до „ Златни пясъци “ би трябвало да имат винетен стикер. Винетка би трябвало да имаме даже в случай че желаеме да отидем до гробището в Тополи, или пък в случай че посрещаме или изпращаме непосредствен до летището. „ Няма по какъв начин правилото да се избегне, все едно да нарушим закона “, безапелационен е инж. Румен Илиев от Областното пътно ръководство в морската столица, който разяснява за Moreto.net във връзка питане от четец: Необходима ли е винетка след " Почивка "?

Според шефа на локалната конструкция на Агенция пътна инфраструктура, хората би трябвало да са наясно, че правилото за винетен стикер важи за всички, даже и за тези, които работят или живеят във вилни зони, селищни формирания и местности, намиращи се след табелите за излаз от града. 

Темата за това дали ни е нужна винетка след светофара на „ Почивка “, от време на време вълнува водачите в морската столица, а обществените мрежи изобилстват от отзиви и догатки. Според мнозина е неприемливо това, че водачите нямат избор и са длъжни да си купят винетки за разлика от други свои съграждани, чиито домове или работни места са в чертите на града. Не са малко и тези, които считат, че има общинска заповед, с която записаните с непрекъснат адрес във Варна са освободени от заплащането на винетен стикер. И въпреки че такава няма, по мълчешком предписание дълги години пътните служители на реда постоянно са си затваряли очите и рядко е имало санкционирани водачи. 

Според Румен Илиев, формален метод да се избегне пазаруването на винетка сега няма. Единственият вид настоящето предписание да се промени е да бъдат изместени табелите за края на града. Такава смяна обаче, може да бъде инициирана единствено от кмета по отношение на признатия преди няколко години Общ организационен проект. Процедурата обаче е комплицирана. Свързана е както с разширение на границите на града, по този начин и с смяна в Списъка на Агенция „ Пътна инфраструктура “ с републиканските пътища, за които се изисква заплащане на такса. 

Припомняме, че през 2005 година, месеци след въвеждането на винетните стикери, предходният градоначалник Кирил Йорданов внесе искане до Министерския съвет, три прави от републиканската пътна мрежа, да бъдат включени в урбанизираната част на града. Ставаше въпрос за пътищата до курортен комплекс “Златни пясъци ” и до село Тополи, както и за пътя за Бургас. На процедура това означаваше, че табелите, оказващи края на града, трябвало до бъдат преместени, а колите да се движат в посочените зони без винетки. 

При внасянето на предлагането, Йорданов регистрира, че няма да има смяна в собствеността на трите пътя, тъй като те са държавни. А макар разширението на границите на града, те би трябвало да останат част от републиканската пътна мрежа. Според импортираното през 2005 година предложение е било належащо подписването на съглашение сред Община Варна и Агенция “Пътна инфраструктура ” по отношение на ръководството и финансирането.

През декември 2004 година влезе в действие лист на републиканските пътища, за които се събира такса за прилагане на пътната инфраструктура-виметна такса, според приложение № 2. Именно в него влизат трите сектора, преминаващи през територията на Община Варна за използването, на които се събира винетна такса: 9 - /Е-87/ Дуранкулак – Варна – Бургас – Малко Търново в сектора от КК “Златни пясъци ” до град Варна, 2 – Варна – Девня – Шумен в сектора от град Варна до отклонението до гробищен парк при село Тополи, Трети клас: 2 – Варна – Белослав – Падина – Провадия в сектора от град Варна до село Константиново.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР